Genocidne namjere

Južnoafrička Republika optužila Izrael za genocid na Međunarodnom sudu pravde

11.01.2024. 19:39 / Izvor: Avaz.ba
genocid

Namjera da se uništi Gaza promovira se na najvišem državnom nivou.

Na otvaranju saslušanja na najvišem sudu Ujedinjenih naroda u slučaju pokrenutom protiv razorne izraelske vojne kampanje u Gazi, Južnoafrička Republika optužila je Izrael za provođenje genocida nad Palestincima.

U raspravi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Južnoafrička Republika zahtijeva hitnu obustavu izraelske ofanzive na Pojas Gaze, za koju je rekla da je cilj "uništenje stanovništva palestinske enklave". 

"Izrael ima genocidnu namjeru protiv Palestinaca u Gazi", rekao je sudu advokat Visokog suda JAR-a, pa dodao " To je vidljivo iz načina na koji se vodi ovaj vojni napad. Namjera da se uništi Gaza promovira se na najvišem državnom nivou."

Izrael je odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene i optužio Pretoriju da igra "đavoljeg advokata" za Hamas. 

Konvencija o genocidu iz 1948. godine definira genocid kao "djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa". 

JAR ukazuje na kontinuiranu izraelsku kampanju bombardovanja, u kojoj je ubijeno više od 23.000 ljudi, u malom, gusto naseljenom Pojasu Gaze. 

"Svakog dana dolazi do sve većeg, nepopravljivog gubitka života, imovine, dostojanstva i ljudskosti za palestinski narod", rekla je Adila Hassim, advokatica južnoafričkog Visokog suda.

Južnoafrička Republika je zatražila od Suda u Hagu da Izraelu naredi da obustavi vojnu kampanju, koja je počela 7. oktobra. 

Ministar pravosuđa Ronald Lamola rekao je da JAR osuđuje Hamasov napad 7. oktobra, ali je dodao da bilo koji napad, čak i onaj u slučaju odmazde za okrutne zločine, nije opravdanje za kršenje Konvencije o genocidu. 

Međunarodni sud pravde u Hagu će sutra saslušati odgovor Izraela na optužbe, a kasnije ovog mjeseca bi trebao donijeti odluku o mogućim mjerama. 

"Sud tada neće odlučivati o optužbama za genocid, ti bi postupci mogli trajati godinama. Odluke ICJ-a su konačne i na njih nema prava žalbe - ali sud ih nema načina provesti.", navodi se. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti