Grubo iskrivljena priča

Izrael odbacio optužbe za genocid pred sudom u Hagu

12.01.2024. 16:34 / Izvor: Avaz.ba
JAR

Ključna komponenta genocida, namjera da se uništi narod u cjelini ili djelimično, potpuno nedostaje, rekao je savjetnik Tal Beker.

Izrael je u danas odbacio kao "grubo iskrivljenu priču" optužbe koje je Južna Afrika iznijela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, najvišim sudom UN-a, da je njena vojna operacija u Gazi kampanja genocida koju vodi država s ciljem da se zbriše palestinsko stanovništvo.

Južnoafrička Republika, koja je u decembru podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ), zatražila je od sudija u četvrtak da uvedu hitne mjere kojima bi Izrael naložio da odmah zaustavi ofanzivu, piše Reuters.

Uništenje stanovništva Gaze

U njemu se navodi da je izraelska vazdušna i kopnena ofanziva - koja je opustošila veći dio uske obalne enklave i ubila više od 23.000 ljudi prema zdravstvenim vlastima Gaze - imala cilj da izazove "uništenje stanovništva" Gaze.

Izrael je u petak odbacio optužbe za genocid kao neosnovane.

Izraelske vojne akcije u Gazi su akti samoodbrane od Hamasa i "drugih terorističkih organizacija", rekao je pravni savjetnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova na otvaranju drugog dana saslušanja u Svjetskom sudu.

Savjetnik Tal Beker rekao je da je tumačenje događaja u Južnoj Africi "grubo iskrivljeno", dodajući da "ako je bilo djela genocida, oni su počinjeni protiv Izraela".

"Užasne patnje civila, i izraelskih i palestinskih, prije svega su rezultat Hamasove strategije", rekao je Beker i dodao da Izrael ima pravo da se brani.

Hamas demantuje izraelske navode da se njegovi militanti kriju među civilima.

"Odbrambeni rat protiv Hamasa"

"Izrael je u odbrambenom ratu protiv Hamasa, a ne protiv palestinskog naroda, kako bi osigurao da oni ne uspiju", rekao je Beker i dodao: 

"Ključna komponenta genocida, namjera da se uništi narod u cjelini ili djelimično, potpuno nedostaje.", dodao je. 

Palestinske pristalice sa zastavama marširale su Hagom i planirale da gledaju proces na ogromnom ekranu ispred Palače mira.

Dok je Beker govorio, skandirali su: "Lažove, lažove".

Izraelske pristalice održale su odvojeno okupljanje članova porodica talaca koje je kidnapovao Hamas.

Tražeći od suda da naredi obustavu vojne operacije u Gazi, "podnosilac predstavke nastoji da osujeti urođeno pravo Izraela da se brani... i učini Izrael bez odbrane", rekao je Beker.

"Prijavu i zahtjev (Južne Afrike) treba odbiti zbog onoga što jesu, klevete", rekao je Beker.

Odluke suda konačne

Odluke MSP su konačne i bez žalbe - ali sud nema načina da ih provede. Konvencija o genocidu iz 1948. godine, donijeta nakon masovnog ubistva Jevreja u nacističkom holokaustu, definiše genocid kao "djela počinjena s namjerom da se uništi, u cjelini ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa".

Otkako su izraelske snage započele ofanzivu, gotovo svih 2,3 miliona stanovnika Gaze je bar jednom protjerano iz svojih domova, što je izazvalo humanitarnu katastrofu.

Južna Afrika je nakon aparthejda dugo zagovarala "palestinsku stvar", odnos koji je uspostavljen kada je borbu Afričkog nacionalnog kongresa protiv vladavine bijele manjine "navijala" Palestinska oslobodilačka organizacija Jasera ​​Arafata.

Očekuje se da će sud donijeti odluku o mogućim hitnim mjerama kasnije ovog mjeseca, ali tada neće donijeti odluku o optužbama za genocid - ti postupci bi mogli da potraju godinama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti