Nema ekonomske rezultate

Australija ukinula "zlatnu vizu" zbog korupcije

24.01.2024. 14:37 / Izvor: Akta.ba
pasoš

Ova mjera bit će zamijenjena vizama za kvalifikovane radnike.

Australija je ukinula svoju takozvanu "zlatnu vizu", koja je bogatim stranim investitorima davala pravo da žive u toj zemlji, prenosi BBC.

Dizajniran da privuče strane poslove, prekinut je u imigracionoj reviziji nakon što je vlada otkrila da "ostvaruje loše ekonomske rezultate".

Kritičari su dugo tvrdili da su šemu koristili "korumpirani zvaničnici" za "parkiranje nedozvoljenih sredstava".

Bit će zamenjena vizama za više kvalifikovanih radnika.

Hiljade značajnih investitorskih viza (SIV) odobreno je kroz program od 2012. godine, a prema vladinim podacima 85% uspješnih kandidata dolazi iz Kine.

Proglašeni kao način za podsticanje stranih investicija i podsticanje inovacija, kandidati su morali da ulože više od 5 miliona A$ (2,6 miliona funti; 3,3 miliona dolara) u Australiji da bi bili kvalifikovani.

Nakon višestrukih pregleda, vlada je utvrdila da shema nije ispunila svoje osnovne ciljeve.

U dokumentu o politici iz decembra najavljeno je da će ga ukinuti, fokusirajući se umjesto toga na stvaranje više viza za "kvalifikovane migrante" koji su sposobni "da daju velike doprinose Australiji".

"Godinama je očigledno da ova viza ne pruža ono što je potrebno našoj zemlji i ekonomiji", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Clare O'Neil u izjavi u ponedjeljak.

EU inače poziva na suzbijanje "zlatnih pasoša".

Clare O'Neil

Ovaj potez pozdravio je Clancy Moore, izvršni direktor Transparency International Australia.

"Predugo su korumpirani zvaničnici i kleptokrati koristili zlatne vize kao sredstvo za parkiranje svojih nezakonitih sredstava u Australiji i nedvojbeno sakrivanje prihoda kriminala.", kaže Moore. 

Program je već bio pod intenzivnim ispitivanjem zbog svojih navodnih "rupa" i "ranjivosti".

Bill Browder, koji se smatra odgovornim za stvaranje zakona Magnitsky - američkog zakona osmišljenog da cilja pojedince zbog zlostavljanja počinjenih u inostranstvu, također je kritizirao šemu.

Godine 2016,  vladina istraga je izazvala zabrinutost da ima "potencijal za pranje novca i druge kriminalne aktivnosti", dok su 2022. australske novine objavile da su članovi kambodžanskog režima Hun Sen bili među lošim akterima koji su iskoristili sistem.

Vladina istraga je također otkrila da su vize u Australiju dovodile ljude s "manje poslovnog duha" nego što bi inače stizali, dok su nudile poreske olakšice koje su koštale javnost.

Neki menadžeri imovine odbili su te procjene, tvrdeći da je naknadna investicija SIV-a na kraju bila znatno veća od kupovine od 5 miliona A$.

Australija se sada pridružuje Velikoj Britaniji, koja je ukinula shemu koja nudi brzi boravak mega bogatašama 2022. godine, zbog zabrinutosti oko priliva ilegalnog ruskog novca.

Takozvane zlatne vizne šeme su također bile pod lupom na Malti, koja je davala brzo državljanstvo bogatim državljanima izvan Europske unije.

Istraga je 2022. godine otkrila da se vize odobravaju nakon što su ljudi proveli samo nekoliko dana u toj ostrvskoj državi, dok je EU izrazila zabrinutost zbog rizika od pranja novca, utaje poreza i korupcije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti