BOLJA POVEZANOST

U istanbulu otvorena nova metro stanica, od centra grada do novog aerodroma za 24 minute

07.02.2024. 14:46 / Izvor: Akta.ba
metro

Istanbul je krajem januara svjedočio još jednom uspjehu važnog projekta kada otvorena metro linija Gayrettepe-Kağıthane.

Istanbul je krajem januara svjedočio još jednom uspjehu važnog projekta kada je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan zvanično otvorio metro liniju Gayrettepe-Kağıthane.

Nova inija povezuje metro sa novim gradskim aerodromom (IST), čiji završetak označava ključnu prekretnicu u poboljšanju povezanosti metroa u gradu.

U svom obraćanju na svečanom otvaranju, predsjednik je izrazio zadovoljstvo uspješnim završetkom još jednog značajnog projekta.

INŽENJERSKO ČUDO 

Novozavršeni metro Gayrettepe-Kağıthane prostire se na dužini od 3,5 kilometara (2,18 milja), doprinoseći ukupnom proširenju metro linije Gayrettepe-Istanbul Airport na impresivnih 37,5 kilometara.

Ministar Uraloğlu je naglasio da će se finalizacijom ovog projekta značajno smanjiti vrijeme putovanja na različitim rutama: 30 minuta za aerodrom Gayrettepe-Istanbul, 38 minuta za Göktürk-Mahmutbey, 45 minuta za Tekstilkent-Istanbul aerodrom, 41 minuta za Taksim-Istanbul Aerodrom, 26 minuta za Taksim-Göktürk, i 4. Levent-Istanbul.

Ističući inženjersko čudo stanice Gayrettepe, Uraloğlu je podijelio impresivne statistike vezane za njenu izgradnju. Stanica sa dubinom od 72 metra ima 66.577 kubnih metara proizvodnje betona, pokrivajući zatvorenu površinu od 22.824 kvadrata. Stanica je opremljena sa 32 pokretne stepenice i osam liftova, koji osiguravaju pristupačnost i udobnost za putnike.

Štaviše, Uraloğlu je naglasio širi uticaj nove stanice, navodeći da će ona poboljšati integraciju linije aerodromskog metroa sa Metrobusom i metroom M2 Yenikapı-Hacıosman. Ova integracija će poboljšati dostupnost i povezanost za stanovnike Şişli, Beşiktaş, Kağıthane, Eyüp i drugih okruga.

NAJBRŽA U EVROPI

Tokom otvaranja je istaknuto da je metro linija Gayrettepe-Istanbul Airport projekt "najboljih" i "prvih". Ima odlike najduže metro linije, a ministar saobraćaja Turske Adil Karaismailoglu je izjavio kako će linija metroa do aerodroma biti i najbrža u Evropi. Saobraćat će se brzinom od 120 km/h.

Pored toga, linija se može pohvaliti inauguracionom upotrebom signalnog sistema koji je razvio TÜBITAK u saradnji sa ASELSAN-om, demonstrirajući posvećenost nacije inovacijama kroz lokalne i nacionalne resurse, piše Daily Sabah.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti