vikali i zviždali, pozivajući na ostavku

Ljutiti francuski farmeri upali na poljoprivredi sajam u Parizu uoči posjete Macrona

24.02.2024. 11:42 / Izvor: Agencije
PARIZ

Macron, koji je doručkovao s čelnicima sindikata francuskih poljoprivrednika, trebao je nakon toga prošetati uličicama sajma.

Ljuti zbog troškova, birokratije i zelenih propisa, grupa francuskih poljoprivrednika upala je danas na veliki poljoprivredni sajam u Parizu, uoči planirane posjete predsjednika Emmanuela Macrona, javlja France24.

Suočeni s desetinama policajaca unutar sajma, farmeri su vikali i zviždali, pozivajući na ostavku Macrona, koristeći psovke upućene francuskom čelniku.

"Ovo je naš dom", uzvikivali su dok su redovi francuske policije za nerede pokušavali obuzdati proteste. Bilo je nekoliko sukoba s demonstrantima i policija je uhapsila najmanje jednog od njih.

Macron, koji je doručkovao s čelnicima sindikata francuskih poljoprivrednika, trebao je nakon toga prošetati uličicama sajma.

"Ovo govorim za sve farmere: ne pomažete nijednom kolegi razbijanjem štandova, ne pomažete nijednom kolegi onemogućavanjem nastupa i na neki način plašenjem porodica da dođu", izjavio je Macron nakon sastanka sa sindikalnim čelnicima.

Paris Farm Show, veliki događaj u Francuskoj koji je privuče oko 600.000 posjetitelja tokom devet dana trajanja, trebao je biti otvoren u 9 sati ujutro. Vrata su još bila zatvorena u 08:38 sati, nakon napada bijesnih farmera.

Zbog napetosti između francuskih poljoprivrednika i vlade, Macron je otkazao debatu koju je želio održati na sajmu u subotu s poljoprivrednicima, prerađivačima hrane i trgovcima na malo, nakon što su sindikati poljoprivrednika rekli da neće sudjelovati.

Poljoprivrednici protestuju širom Evrope, pozivajući na bolje prihode, manje birokratije i osuđujući nepoštenu konkurenciju jeftine ukrajinske robe koja se uvozi kako bi se pomoglo Kijevu u ratnim naporima.

Protesti poljoprivrednika, koji su se proširili Evropom, dolaze u trenutku kada se očekuje da će krajnja desnica, za koju poljoprivrednici predstavljaju sve veće biračko tijelo, postići uspjeh na izborima za Evropski parlament u junu.

Francuski farmeri ranije ovog mjeseca uglavnom su obustavili proteste koji su uključivali blokiranje autocesta i bacanje gnojiva ispred javnih zgrada nakon što je premijer Gabriel Attal obećao nove mjere vrijedne 400 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti