ograničavanje ultra brze mode

Francuzi stali na kraj jeftinoj odjeći iz uvoza: Prvi izglasali zakon protiv brze mode

16.03.2024. 10:12 / Izvor: Agencije
MODA

Inicijativa zastupnika ljevice i Zelenih nije prihvaćena.

Glasovanje čini Francusku prvom zemljom u svijetu "koja je donijela zakone za ograničavanje ultra brze mode", rekao je u četvrtak navečer Christophe Bechu, ministar za ekološku tranziciju.

Naime, francuski parlament podržao je u četvrtak navečer niz mjera koje će jeftinu tzv. brzu modu, posebice kineskih masovnih proizvođača, činiti manje privlačnom kupcima, a ključne uključuju zabranu oglašavanja najjeftinijeg tekstila i ekološku naknadu za jeftine artikle.

"Tekstilna je industrija ona koja najviše zagađuje", upozorila je Anne-Cecile Violland, zamjenica predsjednika Horizonsa, stranke saveznice predsjednika Emmanuela Macrona, koja je podnijela nacrt zakona, a glavni argumenti koje je iznijela su ekološki.

Odgovorni su za 10 posto emisija stakleničkih plinova

Taj sektor odgovoran za 10 posto emisija stakleničkih plinova, rekla je Violland i dodala da je veliki zagađivač vode.

Prihodi od naknade će se koristiti za subvencioniranje proizvođača održive odjeće, što će im omogućiti da se lakše natječu na tržištu, istaknula je Violland. Pritom će Francuska primjenjivati kriterije poput količine proizvedene odjeće i brzine izmjene novih kolekcija pri određivanju što je brza moda, prema usvojenom zakonu.

Nakon što zakon stupi na snagu, što još zahtijeva glasovanje u Senatu, precizni kriteriji bit će objavljeni u uredbi, pa će proizvođači brze mode biti prisiljeni informirati potrošače o utjecaju svoje proizvodnje na okoliš.

Inicijativa zastupnika ljevice i Zelenih nije prihvaćena

"Zabrana oglašavanja tekstila, posebice mode, znači kraj mode", primjetio je konzervativni zastupnik Antoine Vermorel-Marques nakon što je odobrena i mjera za ograničavanje oglašavanja brze mode. Dodatna naknada povezana s ekološkim otiskom brze mode od pet eura po artiklu planirana je od sljedeće godine, da bi se povećala na 10 eura do 2030., ali ona ne smije premašiti 50 posto cijene artikla.

Međutim, inicijativa zastupnika ljevice i Zelenih da se u novi zakon uključe minimalne kazne za proizvođače koji krše pravila, kao i uvozne kvote i stroži kriteriji za radna mjesta u industriji, nije prihvaćena, unatoč tome što je vrhunska moda kamen temeljac francuskog gospodarstva zahvaljujući vodećim svjetskim luksuznim markama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti