neki vjeruju da je budući predsjednik Turske

Ko je Ekrem Imamoglu? Pobijedio je Erdogana u Istanbulu

01.04.2024. 11:57 / Izvor: N1
turska

Novoizabrani gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pojavio se kao glavni izazivač vladavine turskog predsjednika Tayyipa Erdogana.

Novoizabrani gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pojavio se kao glavni izazivač vladavine turskog predsjednika Tayyipa Erdogana. Nakon što je ostvario komotnu pobjedu i zadržao svoje mjesto na nedjeljnim izborima za gradonačelnika Istanbula, na temelju velike većine prebrojanih glasova, Imamoglu, 53, po mišljenju mnogih analitičara potencijalni je budući predsjednik Turske.

Osim što su vodili najveći grad u zemlji, obojica imaju korijene u istočnoj crnomorskoj regiji i obojici su njihove političke karijere ometali turski sudovi. U mladosti su obojica bili i strastveni nogometaši.

No, iako dijele snažnu sposobnost privlačenja birača, razilaze se kada je u pitanju politika. Imamoglu, simpatični bivši biznismen, sam je rekao: “naše ideje su uglavnom suprotne“.

Erdogan je ušao u politiku s islamističkom strankom i preoblikovao je sekularnu državu svojom pobožnom vizijom otkako je preuzeo vlast 2002., piše Reuters u osvrtu na izbore u Turskoj.

Nasuprot tome, Imamoglu je iz nepokolebljivo sekularističke Republikanske narodne stranke (CHP), kojoj se pridružio 2008. i postao njezin gradonačelnik u istanbulskom naselju Beylikduzu okrug prije 10 godina.

Imamogluov uspjeh rezultat je njegove sposobnosti da probije gornju granicu socijaldemokratske CHP od nekih 25% podrške u Turskoj i privuče konzervativnije birače. Dokazao je to 2019., zadavši najveći poraz Erdoganovoj AKP stranci u dvije decenije i pobijedivši njenog kandidata ne jednom nego dva puta. Sud je poništio pobjedu u martu te godine samo da bi pobijedio s većom razlikom na ponovljenim izborima u junu.

Erdogan se prošle godine ponovno vratio na izbore za predsjednika uprkos raširenim ekonomskim poteškoćama, prkoseći mnogim anketama. Ali Imamoglu je sada zadao novi udarac.

“Ovo je više od izbora za gradonačelnika, to je slanje mentaliteta u prošlost”, rekao je Imamoglu tokom kampanje.

Erdoganovi kritičari kažu da su tursko pravosuđe, građanska prava i sloboda medija urušeni pod njegovim nadzorom, što vlada negira.

I sam Imamoglu se suočio sa sudskim problemima.

Nakon pobjede 2019., sudija ga je osudio na dvije i po godine zatvora, izrekavši mu političku zabranu zbog vrijeđanja javnih službenika. Žalbeni sud tek treba odlučiti o slučaju.

Osuda je ponovila Erdoganovo iskustvo, koji je nakratko bio zatvoren 1999. jer je recitirao pjesmu koju je sud proglasio poticanjem na vjersku mržnju.

Prošle godine je drugi sud otvorio slučaj protiv Imamoglua na temelju optužbi za namještanje konkursa za koje je predviđena kazna od tri do sedam godina. Erdoganovi kritičari vide te slučajeve kao pokušaj političkog ometanja Imamoglua. Erdogan i njegova AKP to negiraju.

Uprkos onome što je opisao kao prepreke iz Ankare, Imamoglu je rekao da je njegova administracija pružila usluge i razvoj u Istanbulu, gradu od 16 miliona stanovnika koji pokreće tursku ekonomiju.

Metropola je svijet daleko od crnomorske pokrajine Trabzon gdje je Imamoglu rođen 1970. i proveo ono što on opisuje kao sretno djetinjstvo usred njegove “bujne zelene prirode, uzburkanog mora i kamenih ulica”.

Studirao je na Univerzitetu Istanbul i diplomirao poslovnu administraciju 1994., godine kada je Erdogan postao gradonačelnik, prije nego što je krenuo u porodični građevinski posao. Oženjen je i ima troje djece.

Nedjeljna pobjeda bila je u suprotnosti s 2019. Tada ga je podupirao opozicijski savez koji se raspao prošle godine nakon poraza na općim izborima. Rekao je da njegova podrška ovaj put dolazi od “snažnog saveza savjesti, koji su uspostavili milioni ljudi žedni demokracije i pravde”.

Mnogi analitičari sada predviđaju daljnji uspjeh Imamoglua.

“(Ako) ovi izbori na neki način ne budu poništeni prigovorima, on će postati predsjednik 2028.“, rekao je Ozer Sencar, voditelj ankete Metropoll, za Reuters prije izbora.

Suparništvo između Imamoglua i Erdogana moglo bi se zahuktati na nacionalnoj pozornici u godinama koje dolaze, ali gradonačelnik se nedavno prisjetio prizemnijeg okruženja u kojem su im se putevi prvi put susreli.

Sredinom 1990-ih, nakon što je Erdogan postao gradonačelnik, posjetio je restoran s mesnim okruglicama (ćuftama) koji je mladi Imamoglu tad vodio u istanbulskoj četvrti Gungoren.

“Kada je bio u svojim prvim mjesecima kao gradonačelnik, ugostio sam ga“, rekao je Imamoglu. “Jeo je ćufte u mom restoranu. Nisam mu uzeo novac. Taj račun neće platiti dok je živ”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti