Zabranu isporuke 54 artikla

Turska ograničava izvoz u Izrael

10.04.2024. 09:46 / Izvor: Bloombergadria.com
turska

Turski izvoz u Izrael smanjio se za 28 posto godišnje na 1,9 milijardi dolara tokom prvih pet mjeseci rata koji je počeo u oktobru.

Turska je najavila ograničenja izvoza u Izrael nakon što se židovska država usprotivila turskim padobranskim isporukama pomoći za pojas Gaze, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan suočio se s kritikama zbog održavanja trgovinskih veza.

Ministarstvo trgovine Turske objavilo je u utorak zabranu isporuke 54 artikla, uključujući proizvode koji bi se mogli koristiti u vojne svrhe i građevinske materijale poput cementa, čelika, željeza i aluminija.

Turska lira je nastavila gubitke nakon objave i pala je 0,6 posto na 32,22 za dolar u 10:00 sati po istanbulskom vremenu.

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je kasno u ponedjeljak da je Izrael odbio zahtjev turskih zračnih snaga da padobranima spusti pakete pomoći u Gazu i obećao da će "poduzeti niz mjera" protiv Izraela kao odgovor.

Ovaj potez uslijedio je nakon što su hiljade prosvjednika osudile Erdogana tokom vikenda zbog održavanja trgovine s Izraelom u kontekstu njegovog tekućeg rata protiv Hamasa u Gazi.

Demonstracije su održane sedmicu nakon što je Erdogan doživio historijski poraz na lokalnim izborima obilježenim sličnim kritikama konzervativnih glasača koji su podržavali suparničku stranku koja je zauzela oštriji stav protiv Izraela.

"Ova odluka će ostati na snazi ​​sve dok Izrael ne proglasi trenutni prekid vatre u Gazi i omogući dovoljan i nesmetan protok humanitarne pomoći u pojas Gaze", saopćilo je Ministarstvo trgovine, optuživši Izrael da je Palestince osudio na glad.

Rat Izraela i Hamasa usporio, ali nije zaustavio turski izvoz | Turski izvoz u Izrael je u padu iz godine u godinu/Bloomberg

Izraelsko udruženje proizvođača saopćilo je kako je odluka u skladu s njihovim ciljem smanjenja ovisnosti o turskim proizvodima.

"Izrael mora biti nezavisan", rekao je predsjednik Ron Tomer u izjavi.

"Održavanje sposobnosti i moći izraelske industrije da sve proizvodi sama ključno je za našu nacionalnu otpornost.", kaže.

Turski izvoz u Izrael smanjio se za 28 posto godišnje na 1,9 milijardi dolara tokom prvih pet mjeseci rata koji je počeo u oktobru, pokazuju podaci Turskog ureda za statistiku.

Proizvedena roba, koja uključuje građevinski materijal, najveća je komponenta - predstavlja trećinu od 714 miliona dolara robe isporučene u prva dva mjeseca ove godine.

Izrael je optužio Tursku da podržava Hamas, a dvije nacije ostaju podijeljene u vezi sa statusom palestinskih teritorija.

Rat je izbacio iz tračnica početno otopljavanje odnosa između Turske i Izraela nakon više od decenije napetosti. Veze su dosegle dno nakon smrtonosnog izraelskog napada 2010. godine na tursku flotilu koja je krenula prema Gazi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti