napad bespilotnim letjelicama

Izraelske sigurnosne snage: Iran napao Izrael

14.04.2024. 11:38 / Izvor: Agencije
irqn

Iz Izraela su saopštili da su iranske snage ispalile više dronova, te da su njihovi odbrambeni sistemi spremni oboriti ih.

Iran je pokrenuo napad bespilotnim letjelicama sa svog teritorija prema Izraelu, rekao je u subotu naveče glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari, prenosi agencija dpa.

Danijel Hagari potvrdio je da je večeras počeo iranski napad na Izrael i da će dronovima biti potrebno nekoliko sati da dolete do izraelskog zračnog prostora, dodajući da su GPS servisi nedostupni na više lokacija u zemlji.

"Nedavno, Iran je ispalio dronove sa svoje teritorije i teritorije svojih saveznika ka teritoriji države Izrael. Pratimo prijetnju iz zračnog prostora. Govorimo o prijetnji, odnosno, o dronovima kojima treba nekoliko sati da dolete do izraelske teritorije", poručio je Hagari, prenose izraelski mediji.

On je dodao da su IDF i izraelske zračne strane počele da primjenjuju "dobro isplanirane odgovore za koje su se pripremale".

"Kao dio priprema, GPS nije dostupan na nekoliko lokacija širom zemlje. Došlo je do poremećaja, ali je sve to urađeno ciljano i privremeno je", dodao je on.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da bi let dronova trebao trajati nekoliko sati.

Iz Izraela su saopštili da su iranske snage ispalile više dronova, te da su njihovi odbrambeni sistemi spremni oboriti ih.

Izraelska protuzračna odbrana spremna

"Znamo da avioni patroliraju nebom iznad Izraela], znamo da se Benjamin Netanyahu večeras sastaje sa svojim ratnim kabinetima, svojim sigurnosnim kabinetima", rekao je Al Jazeerin novinar Rory Challands, izvještavajući iz okupiranog istočnog Jersalema.

"Ovo je zemlja koja čeka da ti dronovi stignu", dodao je.

Challands je rekao da, iako Haggari nije potvrdio koliko će trajati, “morat će proći kroz zračni prostor nekoliko zemalja… Moglo bi im trebati oko devet sati da stignu”.

Izraelski Channel 12 TV izvijestio je prije Hagarijeve izjave da je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima, piše Reuters, prenosi Hina.

Stručnjak s kojim je televizija razgovarala, penzionisani general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna odbrana spremna oboriti ih.

Nekoliko dronova viđeno je kako lete iz smjera Irana iznad iračke pokrajine Sulajmanijah, rekla su Reutersu u subotu tri sigurnosna izvora.

Washington je rekao da je Iran započeo zračni napad na Izrael koji će se vjerovatno odvijati nekoliko sati.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je u izjavi da predsjednika Joea Bidena redovito obavještava njegov tim za nacionalnu sigurnost i da je u stalnoj komunikaciji s izraelskim dužnosnicima, američkim partnerima i saveznicima.

U Tel Avivu prijavljen veliki nestanak struje

U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usljed velikog cyber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.

Cyber hakerska grupa pod imenom “Cyber osvetnici” je u saopštenju navela da preuzima odgovornost za isključenje struje na različitim dijelovima “okupiranih teritorija”.

Grupa je naglasila da je izvela ovaj cyber napad od juga ka sjeveru kao odgovor na zločine izraelskog režima u Gazi.

Jordan i Irak zatvorili zračni prostor

U međuvremenu je Jordan privremeno zatvorio svoj zračni prostor navodeći regionalni rizik, navodi se u izvještaju privatnog televizijskog kanala Roya News koji se pozvao na službe civilne avijacije.

Jordan, koji graniči s Izraelom, zatvara svoj zračni prostor za sve letove od 23 sata “u svjetlu eskalirajućih rizika u regiji i nakon procjene rizika”.

Novinska agencija Reuters, pozivajući se na dva regionalna sigurnosna izvora, objavila je da je jordanska protuzračna odbrana spremna presresti i oboriti sve iranske bespilotne letjelice ili avione koji naruše njegov zračni prostor. Izvori su rekli da je vojska također u stanju visoke pripravnosti, a radarski sistemi nadziru aktivnost dronova.

Irak je takođe zatvorio zračni prostor.

Vojne napetosti na Bliskom istoku značajno su porasle nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog konzulata u sirijskom glavnom gradu Damasku početkom aprila, u kojem su ubijena dva brigadna generala.

Državni vrh u Teheranu zaprijetio je osvetom.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti