Izgradili nove živote od nule

Rusi napuštaju svoju zemlju, ali kupuju nekretnine, otvaraju firme i transformiraju Dubai

25.04.2024. 16:54 / Izvor: Bloombergadria.com
Rusi

Dubai je čak postao obavezna stanica na rasporedu turneja raznih umjetnika koji govore ruski.

Hiljade Rusa pohrlilo je u Dubai nakon invazije Kremlja na Ukrajinu prije dvije godine.

Bježeći od vojnog roka i ekonomske dislokacije, požurili su u poslovno središte Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi kupili nekretnine, osnovali kompanije i pokrenuli ogranke svojih operacija u Moskvi - ili jednostavno izgradili nove živote od nule.

Rusi su pokušali učiniti Ujedinjene Arapske Emirate više kao njihov dom. Oni su transformirali naselja Dubaija, gdje ruska zajednica sada može pronaći poznate kafiće, kao što su Dodo Pizza ili Angel Cakes.

Također, mogu biti sigurni da će naići na osoblje koje govori ruski kada posjećuju njihove medicinske centre ili pohađaju kurseve u njihovoj školi jedrenja Wind Rises.

A u martu su uživali u proslavi Maslenice, popularnog istočnoslavenskog festivala koji obilježava prelazak iz zime u proljeće. Dubai je čak postao obavezna stanica na rasporedu turneja raznih umjetnika koji govore ruski.

Iseljenici su se odavno preselili u ovaj grad. U populaciji od 3,5 miliona, samo oko 285.000 ima državljanstvo Emirata.

Ujedinjeni Arapski Emirati ne otkrivaju podatke po nacionalnosti, već samo kažu da najveću skupinu čine Indijci, a zatim Pakistanci. Svaki ima svoje restorane s tradicionalnom kuhinjom i omiljenim naseljima.

U februaru je indijski premijer Narendra Modi svečano otvorio prvi hinduistički hram u Abu Dhabiju.

Za razliku od SAD-a i Evropske unije, država Perzijskog zaljeva nije uvela sankcije Rusiji, što je građanima te zemlje olakšalo kupovinu nekretnina. 

Marina Shalaeva, partnerica u agenciji za nekretnine NF Group Middle East, kaže da Rusi vole kupovati u otmjenim obalnim naseljima koja vole mnogi bogati posjetitelji, kao što su Palm Jumeirah i Dubai Marina.

Da budemo sigurni, usred rastućih stanarina i drugih troškova, Dubai je možda dostigao vrhunac kada je riječ o Rusima.

Na ljestvici kupaca nekretnina, vlasnici ruskog pasoša prošle su godine pali na treće mjesto, iza indijskih i britanskih državljana, nakon što su bili na prvom mjestu 2022., prema brokeru Betterhomes iz Dubaija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti