UGOVOR OD VIŠE MILIJARDI DOLARA

Turska pokušava smanjiti ovisnost o ruskom plinu

29.04.2024. 11:30 / Izvor: Agencije
TURSKA

Turska je u pregovorima s američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrijednog više milijardi dolara.

Turska je u pregovorima s američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrijednog više milijardi dolara za kupnju ukapljenog prirodnog plina (LNG), u nastojanju da smanji svoju ovisnost o ruskoj energiji, navodi se u izvještaju Financial Timesa.

Zemlja nastoji izgraditi "novi opskrbni portfelj" koji će je učiniti manje ovisnom o bilo kojem pojedinačnom partneru, rekao je ministar energetike Alparslan Bayraktar u intervjuu za FT.

Turska bi osigurala do 2,5 miliona tona LNG-a godišnje kroz dugoročni ugovor o kojem se raspravlja s Exxonom, a sporazum bi mogao trajati desetljeće.

Bayraktar je rekao da se još uvijek raspravlja o komercijalnim uvjetima ugovora s Exxonom.

Prijavljeni dogovor s Exxonom dolazi u trenutku kada ruski izvoz u Evropu pada jer vuropa povećava kupnju LNG-a od svjetskih proizvođača kako bi smanjila uvoz ruskog plina iz plinovoda kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Ruski izvoz ukapljenog prirodnog plina u Europu pao je 1,9 posto na 15,8 miliona metričkih tona u 2023., prema podacima LSEG-a.

Turska, koja je posljednjih godina pojačala svoje napore u istraživanju nafte i otkrila velika polja u svojoj sjevernoj crnomorskoj regiji kao i na jugoistoku, i dalje ovisi o uvozu iz zemalja kao što su Rusija, Azerbajdžan i Iran, kao i LNG-u iz Alžira, Katara , SAD-u i Nigeriji.

Ranije tokom dana Ministarstvo energetike i prirodnih resursa objavilo je da je lokalna i nacionalna bušilica nazvana "Koca Yusuf TP1500" započela s operacijama bušenja na polju Gabar, gdje Turska namjerava podići dnevnu proizvodnju na 100.000 barela do kraja godine.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti