ČEŠKA

Trešnje i jabuke najviše nastradale zbog mraza - štete su milionske

30.04.2024. 12:31 / Izvor: Agroklub
česka

Nedavne niske temperature pogodile su voćare u mnogim djelovima Evrope.

Nedavne niske temperature pogodile su voćare u mnogim djelovima Evrope. Na prvom mjestu je Češka gdje procjenjena šteta premašuje 40 miliona eura. U većini voćnjaka se očekuje potpuni gubitak roda. Na primer, šteta u Moravskoj se procjenjuje na oko 50 posto.

Tamošnje ministarstvo poljoprivrede planira program pomoći, a spominju se i potencijalna poskupljenja, zavisno od berbe u ostalim evropskim zemljama, prenosi Freshplaza. 

Izgubljeno 100.000 tona voća

Riječ je o najvećoj šteti stoljeća. Prvo je neuobičajeno toplo vrijeme ubrzalo cvjetanje i rast plodova, a onda je nakon svega došao jaki mraz. Smatra se da je izgubljeno oko 100.000 tona voća. 

Voćke su nastradale i u Poljskoj, gdje su u noći s 22. na 23. aprila temperature pale do -6°C. Riječ je o milionskim štetama, posebno kod jabuka i trešanja. 

Štete od mraza i nepovoljni vremenski uslovi sa hladnim gradom pogodili su sjevernu Italiju, Njemačku i Holandiju budući da je cvjetanje bila dvije nedjelje ranije od uobičajenog. 

Štete na ranim i srednjim sortama

Mraza je bilo i u Ukrajini, sa vrhuncem 19. na 20. april kada su djelimično oštećeni zasadi jabuka, krušaka i koštuničavog voća. Najviše su nastradale jabuke u regiji Vinicia, gdje su koncentrisane glavne površine pod tim voćem. 

Neka su gazdinstva izvjestila o mogućim gubicima više od polovine budućeg roda, ali u većini slučajeva to se odnosi samo na rane i srednje sorte, kao što je Melburn, Geneva i tako dalje. Što se tiče zimskih sorti, za sada nema prognoza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti