UN anketa

Četiri od pet osoba želi da vlade pojačaju napore u borbi protiv globalnog zatopljenja

20.06.2024. 11:49 / Izvor: Fena
UN

Zabrinutost oko globalnog zatopljenja porasla.

Četiri od pet osoba želi da njihova zemlja ojača svoju predanost rješavanju klimatskih promjena, pokazala je globalna anketa u kojoj je učestvovalo 75.000 ispitanika a koja je objavljena danas.

Anketa koju su proveli Program UN-a za razvoj, Univerzitet Oxford i GeoPoll postavila je 15 pitanja nasumičnim telefonskim pozivima ljudima u 77 zemalja koje predstavljaju 87 posto svjetske populacije.

Ključno je otkriće da 80 posto ispitanika želi da njihove vlade pojačaju napore u borbi protiv globalnog zatopljenja, javlja AFP.

Siromašnije zemlje najglasnije su u pozivima vladama da ulažu više napora u borbi, s 89 posto za, iako i u bogatim zemljama njih 76 posto smatra da treba više činiti, pokazalo je istraživanje.

U Kini (73 posto) i Sjedinjenim Državama (66 posto), najvećim svjetskim emiterima stakleničkih plinova, također većina ispitanika podržava klimatske mjere.

"Dok svjetski čelnici odlučuju o sljedećem krugu obećanja prema Pariškom sporazumu do 2025., ovi su rezultati neosporan dokaz da ljudi podržavaju hrabre klimatske akcije", rekla je Cassie Flynn, globalna direktorica UNDP-a za klimu.

Većina ispitanika u 62 od 77 ispitanih zemalja rekla je da podržava brz prelaz s fosilnih goriva na čistu energiju.

Među njima su Kina (80 posto) i Sjedinjene Države (54 posto), ali u Rusiji je samo 16 posto učesnika ankete bilo za.

Zabrinutost oko globalnog zatopljenja također je porasla, pokazalo je istraživanje, a 56 posto je reklo da razmišlja o klimatskim promjenama barem jednom sedmično.

Više od polovice (53 posto) ispitanih reklo je da su više zabrinuti zbog klimatskih promjena nego prošle godine, u poređenju s 15 posto koji su rekli da su manje zabrinuti.

Više od dvije trećine ispitanika (69 posto) reklo je da je globalno zatopljenje uticalo na njihove životne odluke, kao što su gdje živjeti ili raditi i šta kupiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti