Erdogan: Neka svaka kompanija zaposli jednog nezaposlenog

10.05.2016. 08:22 / Izvor: N1
Erdogan: Neka svaka kompanija zaposli jednog nezaposlenog

Inflacija je u aprilu ove godine iznosila 6,6 posto, javni deficit iznosi 1,2 posto, a nezaposleno je u januaru bilo 11,1 posto radne snage, prema podacima Turskog instituta za statistiku.

Neka svaka kompanija zaposli jednog nezaposlenog: to je „jednostavno“ rješenje za nezaposlenost koje predlaže turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čije sve veće uplitanje u ekonomiju zabrinjava turske poslovne krugove, prenosi France Presse.

Prozivajući glavnu organizaciju turskih poslodavaca, Savez trgovačkih komora i robnih burzi Turske (TOBB), Erdogan je kazao: „TOBB danas ima gotovo milion i pol članova. Čujte, ako svaki član sada zaposli jednu osobu, što to znači? To znači posao za 1,5 miliona nezaposlenih.“

"Nažalost, nećemo novac odnijeti sa sobom u grob. Ostat će ovdje. Kad je tako, dajmo posao onima koji ga nemaju", rekao je turski predsjednik u nedjelju na konferenciji o zdravlju i sigurnosti na radu u Istanbulu.

"Što kompanija može izgubiti, recite mi? Hoće li propasti jer je zaposlila jednu osobu? Ne. Baš naprotiv, imat će od toga koristi. To je tako jednostavno", zaključio je, popraćen odmjerenim pljeskom prisutnih direktora turskih kompanija.

Redovito optuživan za populizam, turski predsjednik izaziva zabrinutost u turskim poslovnim krugovima svojim sve većim uplitanjem u ekonomska pitanja, primjerice opetovanim pozivima turskoj centralnoj banci da smanji kamate, riskirajući pritom rast inflacije.

Nakon ekonomski povoljnog desetljeća, turska privreda od 2012. sporije raste.

Prosječna stopa rasta iznosila je 3,93 posto od 1999. do 2015. godine. U prvom kvartalu 2010. rast je bio rekordnih 12,6 posto, a u prvom kvartalu 2009. rekordno niskih -14,7 posto.

U zadnjem kvartalu 2015. turska je privreda poraslo 5,7 posto u odnosu na godinu dana prije, što je najviša stopa rasta od trećeg kvartala 2011. godine.

Rast je za cijelu 2015. iznosio 4 posto, prema tri posto 2014. godine.

Inflacija je u aprilu ove godine iznosila 6,6 posto, javni deficit iznosi 1,2 posto, a nezaposleno je u januaru bilo 11,1 posto radne snage, prema podacima Turskog instituta za statistiku.

Turska je i meta niza terorističkih napada povezanih sa sukobom s Kurdima i ISIS-om, što je izazvalo krizu u važnom turističkom sektoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti