Saudijska Arabija počela sa oporezivanjem stranaca

07.07.2017. 08:54 / Izvor: Agencije
Saudijska Arabija počela sa oporezivanjem stranaca

Stranci koji rade u privatnom sektoru počeli su od 1. jula da plaćaju porodični porez od 100 rijala (23,40 eura) mjesečno za svakog maloljetnog ili nezaposlenog srodnika koji živi u kraljevini.

Saudijska Arabija je saopštila danas da je počela da oporezuje strance koji rade u privatnom sektoru, što je dio mjera fiskalnih reformi čiji je cilj rješavanje problema pada prihoda od nafte u zemlji.

Saudijska ekonomija, dugo smatrana rajem za strance koji su bili oslobođeni poreza, pretrpjela je ozbiljan udarac od 2014. godine kada su se survale globalne cijene sirove nafte, prenosi agencija Frans pres. Ova kraljevina, najveći svjetski izvoznik nafte, od tada je pokrenula plan ekonomske diverzifikacije i smanjila državnu potrošnju u pokušaju da se izbori sa velikim budžetskim deficitom.

Stranci koji rade u privatnom sektoru počeli su od 1. jula da plaćaju porodični porez od 100 rijala (23,40 eura) mjesečno za svakog maloljetnog ili nezaposlenog srodnika koji živi u kraljevini, saopštio je saudijski Generalni direktorat za putne isprave. Procjenjuje se da 11 miliona stranaca radi u saudijskom privatnom sektoru, i da oni izdržavaju 2,3 miliona nezaposlenih srodnika koji žive u Sudijskoj Arabiji, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Očekuje se da će porez biti povećavan svake godine do 2020., kada će na godišnjem nivou dostići 4.800 rijala (1.126 eura). Ambiciozni plan Saudijske Arabije pod nazivom "Vizija 2030", koji je predstavljen u aprilu 2016., ima za cilj proširenje investicione baze zemlje i diverzifikaciju ekonomije koja je ranije bila ovisila o nafti.

Planom je takođe predviđena prodaja od približno pet posto udela u državnoj kompaniji Aramko - najvećem svjetskom naftnom preduzeću, čija se vrijednost procjenjuje između 2,0 i 2,5 hiljada milijardi dolara, podsjeća Frans pres.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti