Gulen tvrdi da neće pobjeći iz SAD-a kako bi izbjegao izručenje

12.07.2017. 14:10 / Izvor: Fena
Gulen tvrdi da neće pobjeći iz SAD-a kako bi izbjegao izručenje

Ako Sjedinjene Države smatraju primjerenim da me izruče, otišao bih (u Tursku)", kazao je Gulen.

Fethullah Gulen, imam sa sjedištem u SAD-u koga optužuje Turska za orkestriranje prošlogodišnjeg propalog puča, izjavio je kako ne planira pobjeći iz Sjedinjenih Država i da će prihvatiti na izručenje ukoliko Washingtion pristane na zahtijev Ankare da ga izruči.

U intervjuu u svom ograđenom sjedištu u planinama Pocono u američkoj saveznoj državi Pensilvanija, (Gulen (79) negirao je navode turske vlade iz februara da se priprema da ode u Kanadu kako bi izbjegao izručenje.

"Te glasine uopće nisu tačne", izjavio je on Reutersu.

"Ako Sjedinjene Države smatraju primjerenim da me izruče, otišao bih (u Tursku)", kazao je on u ornamertiranoj sobi za sastanke sa zidovim zaobljenim u islamskom stilu.

Predsjednik Tayyip Erdogan i turska vlada optužuju Gulena da je orkestrirao pokušaj puča u julu prošle godine, tokom koga su odmetnuti  vojnici preuzeli komandu nad tenkovima i borbenim avionima, bombardujući parlament i i pokušavajući da otmu ili ubiju Erdogana. Više od 240 ljudi poginulo je u nasilju.

Turska ambasada u Washingtonu odbila je komentirati Gulenove posljednje izjave. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtijeve za komentarom.

Erdogan je izjavio u maju da će insistirati "do kraja" na turskom zahtijevu za izručenjem Gulena, koji negira svaki pokušaj vojnog udara. Ostvaren je, međutim, mali ili nikakav konkretan napredak u razmatranju turskog zahtijeva.

Američki zvaničnici privatno su izjavljivali da, iako je Erdogan direktno apelovao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da riješi to pitanje, Turska tek treba da dokaže da ima dovoljno dokaza kako bi djelovalo američko ministarstvo pravde.

To pitanje velika je sporna tačka u odnosima između dvije NATO saveznice.

Gulen je izjavio kako se nada da Trumpova administracija neće dopustiti njegovo izručenje, posebno nakon odlaska bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, zvaničnika Bijele kuće koji je podnio ostavku samo nekoliko sedmica nakon Trumpove inauguracije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti