Terzić: Trenutno se grade 42 kilometara autoputa

27.04.2021. 09:46 / Izvor: Avaz.ba
Terzić: Trenutno se grade 42 kilometara autoputa

Ukupna vrijednost investicija Autocesta FBiH iznosi oko 587 miliona eura.

Pandemija koronavirusa na usporava radove na izgradnji Koridora 5C kroz FBiH, gdje je na gradilištima od sjevera do juga trenutno angažirano između 2.500 i 3.000 radnika.

U toku su radovi na dionicama Poprikuše – Nemila, Vranduk – Ponirak, Vraca – Donja Gračanica, Tarčin – Ivan, Buna – Počitelj, Počitelj – Zvirovići te izgradnja tunela ”Ivan” i ”Zenica”, kao i mosta ”Počitelj”.

Ukupna dužina autoputa u izgradnji je oko 42,5 kilometara, a ukupna vrijednost investicija „Autocesta FBiH“ iznosi oko 587 miliona eura.

Prema riječima direktora Adnana Terzića, radovi se finansiraju uglavnom iz sredstava Evropske investicijske (EIB) i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

Zatvorena finansijska konstrukcija

Osim na Koridoru, intenzivno se radi i na izgradnji tunela ”Hranjen”, kao najzahtjevnijeg projekta na trasi brze ceste Sarajevo – Goražde.

"Značaj ovih investicija je ogroman. Oko 85 posto ulaganja u Koridor prođe kroz krvotok FBiH. Mi radimo materijalima koji predstavljaju lokalni monopol, od cementa, kreča, željeza, nasipnih materijala, raznih frakcija iz kamenoloma, sve je to nešto što se nabavlja u BiH. To, praktično, znači da na svakog radnika koji radi na autoputu u pozadini rade još četiri", rekao je Terzić za „Avaz“.

Uskoro bi, tvrdi, trebali biti dodijeljeni poslovi na izgradnji dionica Kvanj – Buna, Nemila – Vranduk, Putnikovo brdo – Medakovo, Mostar jug – Buna i Medakovo – Poprikuše, za što je osigurano dodatnih 600 miliona eura.

"Konačno smo uspjeli da zatvorimo i finansijsku konstrukciju za dionicu Ovčari – Mostar sjever, u dužini od 35 kilometara, kojoj pripada tunel ”Prenj”, dug 12 kilometara, kao najzahtjevniji infrastrukturni projekt u regionu. Radi se o 600 miliona eura koje osiguravaju EBRD i EIB. Osigurana su i sredstva za dionicu Mostar sjever – Mostar jug. Radi se o 190 miliona eura koje će izdvojiti EBRD i komercijalne banke u BiH. Time je zatvorena finansijska konstrukcija za cijeli Koridor 5C u FBiH",  istakao je Terzić.

Čeka se dozvola

Još nisu u potpunosti riješeni problemi s tzv. zeničkom zaobilaznicom zbog kašnjenja u izdavanju upotrebnih dozvola za tri dionice. Terzić pojašnjava da su dvije dobivene te da se očekuje i upotrebna dozvola za dionicu tunel Zenica – Donja Gračanica.

"U pitanju je svjesna neaktivnost komisija kada je riječ o samom priključku na magistralni put, gdje je radio „Čengiz“. Tu imamo zastoj i na to ne možemo utjecati, osim da stalno pišemo Ministarstvu prostornog uređenja FBiH i tražimo brže reagiranje tih komisija. Neko, očigledno, trenira strogoću ili se bavi političkim smicalicama", kazao je Terzić.

Problem likvidnosti

Veliki problem predstavlja i činjenica da je oko 66 miliona maraka od akciza još na računu Centralne banke BiH, jer ih Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje još nije refundirao autocestama.

"Zato dolazimo u problem likvidnosti i kad je u pitanju podrška građenju. Imamo oko 100 miliona povrata starih kredita i kamata", rekao je Terzić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije