Tešanj postaje resursni centar plasteničke proizvodnje u BiH

19.10.2017. 12:06 / Izvor: Akta.ba
Tešanj postaje resursni centar plasteničke proizvodnje u BiH

Poljoprivredni proizvođači u Tešnju, zahvaljujući TRA Agenciji dovedeni u položaj "održive" poljoprivredne proizvodnje.

Projekat "Povećanje prihoda ranjivih društvenih skupina kroz porodičnu poljoprivredu" predstavlja projekat koji realizuje TRA Agencija za razvoj općine Tešanj uz podršku Češke razvojne agencije. Češka razvojna saradnja je predmetni projekat odabrala kao najuspješniji prijedlog putem kojeg se obezbijedio grant u robi i uslugama u vrijednosti 445.000 EUR, tokom trogodišnjeg trajanja projekta, odnosno do kraja 2019. godine.

PLASMAN POLJOPRIVREDNIH KULTURA

Direktor TRA Agencije Ismar Alagić kaže kako oni zajedno sa općinom Tešanj treba da obezbijede vlastito finansijsko učešće od 35.000 EUR tokom trajanja projekta. U projekat je osim Češke razvojne agencije i Češke razvojne saradnje koja djeluje pri Ambasadi Češke u BiH, uključena firma Geotest i Mendelov Univerzitet iz Brna.

"Posebno smo ponosni na činjenicu da nas je tokom septembra 2017. godine posjetila visoka delegacija predvođena Paavel Frelich-om, direktorom Češke razvojne agencije i Janom Zelingerovom, konzulicom u Ambasadi Češke u BiH, koji su iskazali zadovoljstvo onim što su imali priliku vidjeti u Tešnju i čestitali TRA Agenciji na ostvarenim rezultatima", pojasnio je Alagić.

Navodi, kako projekat posjeduje veliki značaj za općinu Tešanj, pa i šire. Naime, TRA Agencija je obezbijedila plasman poljoprivrednih kultura proizvedenih u plastenicima i na taj način dovela poljoprivredne proizvođače u položaj "održive" poljoprivredne proizvodnje što predstavlja svojevrsni fenomen za BiH, pa i regionalne okvire.

"Posebno me raduje ogromno povjerenje koje korisnici projekta imaju prema TRA Agenciji i visok stepen razumijevanja koji imamo u realizaciji svih projektnih aktivnosti. U posljednje vrijeme dolazi do značajnog povećanja poljoprivredne proizvodnje u zatvorenom prostoru, a što je značajnu za općinu Tešanj jer mi nemamo velike površine za poljoprivrednu proizvodnju na otvorenom i stoga radimo da prinosi koje imamo u plastenicima budu na nivou koji nas svrstava među lidere u ovoj oblasti proizvodnje.Najveći izazov u Bosni i Hercegovini predstavlja obezbjeđenje plasmana poljoprivrednih proizvoda, a upravo to je TRA Agencija za razvoj općine  Tešanj obezbijedila za korisnike našeg projekta", kaže Alagić, koji je svakodnevno u kontaktu sa ljudima sa terena i korisnicima projekta.

Dodaje kako veoma često čuje pitanja kada će biti novi javni poziv koji bi omogućio proširenje broja korisnika. Iskazano interesovanje za učešće u projektu kaže, oslikova da su za jedan raspoloživi plastenik imali po najmanje tri zainteresovana korisnika. Među 50 korisnika projekta je 26 korisnica kao pripadnica nježnijeg spola na što je Alagić posebno ponosan.

"Potrebno je napomenuti da korisnici našeg projekta  obavezni su da vrate 40% uloženih sredstava tokom trajanja projekta, što bi omogućilo dalju afirmaciju i jačanje projekta kroz uvođenje novih korisnika", istaknuo je Alagić.

POZITIVNE PRIČE

Mustafa Trepčić, korisik projekta kaže kako duže vrijeme sarađujem sa TRA Agencijom na različitim projektima te može reći da je TRA Agencija sa svojim ARC Centrom za poljoprivvredu i ruralni razvoj "pouzdan partner za garantovan uspjeh".

"Povezanost koju TRA Agencija ima sa Mendelovim Univerzitetom u Češkoj i dolasci profesora sa fakultet u Brnu su za nas veoma značajni kako bi unaprijedili našu proizvodnju i povećali prinose. Osim toga, stalan  nadzor koji provodi stručni tima TRA Agencije sa agronomom Suljakovićem i vanjskim stručnjakom mr. Klokićem je doprinijela da paprika koju proizvodima nosi epitet 'premium' kvaliteta što su potvrdili svi naši partneri", kaže Trepčić.

Sakib Šaćirović, također je korisnik projekta. Navodi kako ovaj projekat koji provodi TRA Agencija je najbolji od svih projekata  koji su se dosad realizovali na našem prostoru. Zahvaljuje se direktoru TRA Agencije sa saradnicima koji mu pružaju stalnu stručnu podršku i organizuju programe edukacije za poljoprivredne proizvođače.

Projektom je zadovoljan i  Zijad Ramić koji navodi kako se vrijednost projekta ogleda u činjenici da su oni kao korisnici projekta dobili najsavremenije plastenike sa svom pratećom automatikom koja obezbjeđuje pouzdan rad uz praćenje svih značajnih parametara za proizvodnju povrća i voća u zatvorenom prostoru.

Kada je ušao u ovaj projekat Elvelin Hadžan se odlučio da registruje poljoprivrednu djelatnost i to je osnovni izvor prihod od kojeg se izdržava njegova porodica.

Adem Ahmić od ranije se bavi  proizvodnjom paradajza, lubenica i duhana na otvorenom prostoru, a sa proizvodnjom paprika u zatvorenom prostoru ispunio je svoja očekivanja i obezbijedio plasman cjelokupne proizvedene količine“.

Prema dosadašnjim rezultatima Alagić, navodi kako možemo potvrditi da će ostvariti za cca. 20% veće prinose od prosjeka u proizvodnji paprika, paradajza, krastavica i jagoda u zatvorenom prostoru. Ovaj "uspjeh nije slučajnost" jer primjena najnovijih agro-tehničkih dostignuća, korištenje najsavremenije opreme, stalno školovanje njihovih kadrova i povezivanje sa najboljim partnerima dovelo nas  u poziciju da TRA Agencija sarađuje i uči od najboljih u plasteničkoj proizvodnji, a to su svakako njihovi konsultanti sa Mendelovog univerziteta iz Brna i Fakulteta u Lednici.

"Svakako želim iskanuti da radimo na stvaranju savjetodavne mreže koja okuplja najbolje domaće stručnjake u području plasteničke proizvodnje sa koordinacijom od strane TRA Agencije i našeg ARC Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj", istaknuo je Alagić.

RAZVOJ POLJOPRIVREDE

Zahvaljujući uspješnoj implementaciji projekta od strane TRA Agencije, Češka razvojna saradnja je tokom 2017. godine dodijelila novi projekat "Podrška razvoju poljoprivredne proizvodnje u zatvorenom prostoru" iz programa "Aid for Trade" kroz koji je TRA Agencija sa ARC Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj identifikovana kao "resursni centar za razvoj plasteničke proizvodnje u BiH".

U narednom periodu bit će realizovan Akcioni plan razvoja plasteničke proizvodnje u BiH, a u sastavu delegacije koju će TRA Agencija tokom oktobra 2017. godine voditi u posjetu "najboljim praksama" plasteničke proizvodnje u Češkoj Republici bit će predstavnici svih nivoa  vlasti u BiH.  Ovo je još jedno od područja u kojima će općina Tešanj biti svrstana u sami vrh po ostvarenim rezultatima.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti