Testiranja budućeg aerodroma u Bihaću dala pozitivne rezultate

16.03.2020. 08:29 / Izvor: Nezavisne novine
Testiranja budućeg aerodroma u Bihaću dala pozitivne rezultate

U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 kvadratnih metara zemljišta i u te svrhe je potrošeno dva miliona maraka.

Dosadašnja ispitivanja nosivosti poletno-sletne staze na budućem aerodromu u Bihaću pokazala su pozitivne rezultate, koji su čak bolji od očekivanih, potvrdio je Adnan Bajrić, direktor Javnog preduzeća "Aerodrom Bihać". Prema njegovim riječima, u posljednja dva mjeseca testira se i mjeri slijeganje tla i sve se prati specijalnim instrumentima.

"Planirali smo da testiranje traje još mjesec ili dva, a svi dosadašnji rezultati pokazuju da tlo može izdržati potrebnu nosivost, pa i mnogo više od toga", istakao je Bajrić.

Prema njegovim riječima, dužina testne dionice iznosi 300, a širina 45 metara i u samu stazu su ugrađeni sofisticirani uređaji za mjerenje nosivosti, slijeganja i kretanja tla.

U nastavku projekta dionica na kojoj se vrše pomenuta ispitivanja biće inkorporirana u poletno-sletnu stazu čija je predviđena dužina 2.450 metara sa svim sigurnosnim pojasevima koji su predviđeni. Bajrić ističe kako je sve više potencijalnih investitora koji se interesuju za projekat aerodroma i mogućnost ulaganja, a za to su sada stvoreni i zakonski preduslovi nakon što je usvojen Zakon o javno-privatnom partnerstvu USK.

"Lobiramo kod potencijalnih investitora i razmjenjujemo informacije. Postoje zainteresovani partneri s Istoka, ali i ostali, pokušavamo da radimo svoj dio posla i budemo spremni za ono što nas očekuje", istakao je Bajrić.

Inače, federalna vlada je nedavno projekat bihaćkog aerodroma uvrstila u kapitalne projekte od federalnog značaja, pa se u narednom periodu očekuje prenos vlasništva ovog objekta s grada Bihaća na Vladu FBiH. 

S federalnog nivoa je i ove godine u svrhu realizacije projekta izdvojeno 2,5 miliona maraka i ova sredstva će biti uložena u završetak postupka testiranja i nastavak ekspropriacije zemljišta kako bi se u konačnici kompletirala građevinska parcela za budući aerodrom.

U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 kvadratnih metara zemljišta i u te svrhe je potrošeno dva miliona maraka. Vlada Federacije BiH je dosad, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno devet miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma, čija će ukupna vrijednost, prema posljednjim procjenama, iznositi preko 100 miliona maraka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti