Turci zainteresovani za bihaćku Biru i izgradnju aerodroma

26.11.2017. 10:51 / Izvor: Akta.ba
Turci zainteresovani za bihaćku Biru i izgradnju aerodroma
OTVORI GALERIJU

Turski privrednici su zainteresovani za saradnju u mesnoj industriji, izgradnju bihaćkog aerodroma, brze ceste prema Sarajevu...

U Bihaću su održani poslovni susret turskih privrednika i privrednika s područja Unsko-sanskog kantona. U okviru susreta održani su brojni sastanci krajiških i turskih privrednika na kojima je razgovarano o mogućnostima saradnje i investiranja.

Nakon prijema za tursku delegaciju, u prostorijama Vlade USK, u Bihaću je organizovana prezentacija o potencijalima za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu te predstavljanje turskih kompanija a potom i poslovni razgovori kako bi privrednici sa našeg Kantona upoznali potencijalne partnere. Bila je ovo prilika i za prezentaciju BIGMEV fondacije, osnovana 2010. godine u Istanbulu s ciljem razvoja ekonomskih, kulturoloških i naučni odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Oblasti za koje je organizovan ovaj susret, radi stvaranja poslovnih veza, su: građevinarstvo, metalna industrija, proizvodnja mašina, sektor plastike, automobilska industrije, prehrambena industrija, turizam i ugostiteljstvo, sektor medicinske opreme, štamparija...

Privrednici s područja Unsko-sanskog kantona pokazali su interes za poslovne susrete i pohvalili inicijativu Vlade Kantona da se preko nadležnih institucija omogući direktan kontakt s potencijalnim poslovnim partnerima.

Predstavnik grupacije turskih privrednika Fuat Berna za RTV USK kazao je kako vjeruje da je itekako moguće uspostaviti bolju saradnju dvije zemlje jer Privredna komora Kodžaeli okuplja nekoliko hiljada respektabilnih kompanija a u delegaciji koja je danas posjetila Bihać nalaze se predstavnici poznatih turskih kompanija koje su spremne na ozbiljna ulaganja.

Kemal Hrnjić, direktor kompanije Meggle zahvalio se na posjeti delegacije iz Turske, te kazao kako je sa privrednicima iz ove zemlje razgovarao o uspostavljanju saradnje, što bi za njegovu kopaniju bilo veoa značajno.

Ova televizija dalje navodi da su turski privrednici u razgovoru sa premijerom i članovima Vlade istakli zainteresovanost za saradnju u mesnoj industriji, izgradnji bihaćkog aerodroma, brze ceste prema Sarajevu te za industriju rashladnih aparata Bira, o čemu se već naredne sedmice očekuju konkretni dogovori.

Kako se navodi iz Vlade USK u okviru susreta je potpisan i Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Trgovačke komore turskog grada Kodžaeli i Privredne komore Unsko-sanskog kantona. Potpisaivanje sporazua je podržao i Haldun Koč, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini .

Ambasador Koč ovom je prilikom razgovarao sa premijerom Rošićem o daljem jačanju poslovnih i kulturnih veza ovog dijela BiH i Turske, te uputio čestitke svim građanima Unsko-sanskog kantona za Dan državnosti BiH.

Premijer USK zahvalio se ambasadoru Koču koji je pomogao da se naprave mostovi između poslovnih zajednica Kodžaelija i Unsko-sanskog kantona.

- Potpisani Memorandum je prva naznaka poslovnog uvezivanja i naša je želja da se pored saradnje sa Kodžaelijem proširi i na druga područja, da se privrednici iz cijele Turske počnu zanimati za ovo područje. Ovim aktivnostima je urađena mapa puta a ono što slijedi jest rad na razvijanju ove saradnje, kazao je Haldun Koč, ambasador Republike Turske u BiH nakon sastanka sa premijerom USK Huseinom Rošićem.

Dolazak turskih privrednika organizovala je Trgovačka komora Kocaeli iz Turske a nosioci organizacije u Bihaću su Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Privredna komora USK pod pokroviteljstvom premijera USK Huseina Rošića, koji je potencijale ovog dijela BiH prezentovao predstavnicima turske poslovne zajednice i dogovorio povezivanje privrednika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti