Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U BiH neće više biti zatamnjivanja kanala

14.12.2018. 11:40 / Izvor: Večernji List

BiH je jedina zemlja na svijetu u kojoj se zatamnjuju određeni televizijski sadržaji zbog autorskih prava. Građani konstantno negoduju jer im je uskraćen, uglavnom, najzanimljiviji sadržaj, a kabelski operatori se pravdaju kako su prisiljeni zatamniti određene sadržaje jer im nositelji prava prijete tužbama, piše Večernji list BiH. 

I tako već godinama građani plaćaju punu cijenu usluga, a zauzvrat dobivaju polovične. Ali to bi se uskoro trebalo promijeniti. Puna usluga korisnicima Naime, Udruga kabelske industrije AKOP uskoro će potpisati ugovor s organizacijom UFI, koja će od sada biti poveznica između vlasnika prava prijenosa i kabelskih operatora. UFI će biti nositelj za kolektivno ostvarivanje prava na naknadu za kabelsko reemitiranje audiovizualnih djela i sva pitanja oko zatamnjivanja kanala bi se trebala rješavati preko njih.

Kako nam je rekao Antonio Beus iz UFI-ja, s početkom ovoga angažmana zatamnjivanje će postati stvar prošlosti.

"Zatamnjenja su se počela događati zbog pravnih nedostataka u BiH. I dobili smo kaos, a krajnju cijenu plaćaju građani. UFI će od sada regulirati ovu oblast, biti spona između nositelja prava i kabelskih operatora i možemo reći kako zatamnjenja neće biti", poručio je Beus. Dodao je kako će kabelski operatori plaćati određene iznose nositeljima prava prijenosa, a sve će se događati preko UFI-ja. Na taj način korisnici će dobiti uslugu koju plaćaju, a između AKOP-a, UFI-ja i nositelja prava prijenosa je da riješe pitanje naknade.

"Imamo situaciju da određene kuće kupe prava prijenosa za događaje, a onda traže da im se plati prijenos na području BiH ili će tužiti kabelske operatore. Radi se o klasičnoj ucjeni, ali kabelski operatori idu linijom manjeg otpora i zatamnjuju sadržaje. UFI će pomoći da se ova oblast regulira", objašnjava Beus. Potpisivanje ugovora Na pitanje kada će ugovor s AKOP-om biti potpisan, Beus je rekao kako se to već trebalo dogoditi te kako očekuje da će uskoro ovo pitanje biti riješeno.

Inače, pitanje autorskih prava pretvorilo se u pravi košmar kada je BiH u pitanju. Ponekad je više kanala na kabelu zatamnjeno nego je funkcionalno, a sve zbog nedovoljno definiranih zakona i institucija koje nisu pokazali interes da se riješi ovo pitanje.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti