U Kaknju obilježena Evropska sedmica robotike

20.11.2018. 16:37 / Izvor: Akta.ba
U Kaknju obilježena Evropska sedmica robotike
OTVORI GALERIJU

stručnjaci Tvornice cementa Kakanj održali su obuku za nastavnike kakanjskih osnovnih škola o sastavljanju i praktičnoj upotrebi mBot robota u svakodnevnoj nastavi.

U Kaknju je danas, 20.11.2018, obilježena Evropska sedmica robotike. IT stručnjaci Tvornice cementa Kakanj održali su obuku za nastavnike kakanjskih osnovnih škola o sastavljanju i praktičnoj upotrebi mBot robota u svakodnevnoj nastavi. Naime, Tvornica cementa Kakanj donira 40 mBot robota sa pratećim tablet i laptop računarima osnovnim školama u Kaknju. Cilj donacije i obuke je ostvariti moderan pristup nastavi uz korištenje robota čija upotreba školarcima pruža cjelokupno rješenje za praktično iskustvo u programiranju, elektronici i robotici.

„Veoma nam je drago što ćemo na ovaj način omogućiti nastavnicima i školama da uvedu novi pristup nastavnom procesu koji se zasniva na naprednim tehnologijama. Ovo su posebno dizajnirani edukacijski sistemi upravo namijenjeni djeci da ih uvedu u svijet robotike i programiranja," kazao je Adel Amidžić, IT stručnjak TCK koji je vodio program obuke.

Ramo Omerašević, nastavnik informatike i matematike nije krio zadovoljstvo: „Oduševljen sam ovim programom jer nama nastavnicima ovo pruža šansu da naučimo ono što je trend u cijelom svijetu. Tehnologija napreduje veoma brzo i veoma je važno da idemo u korak s vremenom. Ovo je jedinstvena prilika da dobijemo nova znanja i kroz našu nastavu pripremimo učenike za sve ono što ih čeka u budućnosti, da stiču isto ono znanje kao i njihovi vršnjaci u drugim razvijenim zemljama."

Hava Sarač, nastavnica tehničke kulture i informatike, dugogodišnja prosvjetna radnica kazala je: „Veoma mi je drago što imam priliku učestvovati u ovako izvrsnom programu naprednih tehnologija, odnosno robotike, i što ću ubrzo sve to moći da podijelim sa našim učenicima. Oni već deset godina imaju teoretski dio o robotici i primjeni robotike, ali nikada nisu imali šansu za praktični rad. Sada će zahvaljujući donaciji Tvornice cementa Kakanj moći da sastavljaju i programiraju robote, što će ih uvesti u potpuno novi svijet učenja i budućnosti."

Nakon završene obuke, školama će se isporučiti roboti tokom narednih dana. Na ovaj način djeca u osnovnim školama prestaju biti samo konzumenti tehnologije nego postaju njeni kreatori. Na ovaj način počinje STEM revolucija u školovanju i u Kaknju, a kakanjski osnovci imaju priliku da dodatno prošire horizonte i dobiju barem jednake šanse u edukaciji i životu kao i njihovi vršnjaci u razvijenim zapadno-evropskim zemljama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti