U Nevesinju otvoren Centar za zrenje sira iz mijeha

15.09.2010. 10:00 / Izvor: Glas Srpske
U Nevesinju otvoren Centar za zrenje sira iz mijeha

Centar za zrenje sira iz mijeha i promociju tipičnih hercegovačkih proizvoda otvoren je juče u Nevesinju. Objekat, vrijedan 135.000 maraka, izgrađen je zahvaljujući aktivnostima italijanskog UCODEP-a u okviru projekta "Zaštita i valorizacija tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda od vrijednosti za Hercegovinu" uz sufinansiranje Ministarstva spoljnih poslova Italije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i opštine Nevesinje.

"Ovo je samo jedan u nizu naših projekata, koji realizujemo zajedno sa inostranim vladinim i nevladinim sektorom, a odnosi se na afirmaciju poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić, koji je otvorio Centar sa načelnikom opštine Branislavom Mikovićem i koordinatorom UCODEP-ovih projekata za BiH Sorinelom Getauom.

Centar za zrenje sira ima prostoriju za degustaciju i prodaju tipičnih poljoprivredno-prehrambenih i zanatskih proizvoda, a vode ga Udruženje "Okusi Hercegovinu" i Udruženje proizvođača "Hercegovački sir iz mijeha".

Mali proizvođači sira iz mijeha sa područja cijele Hercegovine će moći da u Centar dopreme sir, koji će zreti u kontrolisanim uslovima, što je najvažnije za kvalitet sira. Svi posjetioci Centra će moći da probaju tradicionalne proizvode Hercegovine, kupe ih i dobiju više informacija o njima.

"Ostaje obaveza svih nas da podržimo ljude koji su odlučili da se bave ovim teškim i odgovornim poslom i borba da se održi kvalitet mlijeka, jer je to najbitnije za kvalitet sira", rekao je Bratić.

Miković je rekao da će Nevesinje nastaviti sa ovakvim projektima baziranim na vlastitim resursima.

Predavanje

Prije ceremonije svečanog otvaranja Centra za zrenje sira iz mijeha u velikoj opštinskoj sali održano je predavanje o kvalitetu hercegovačkog sira, kao autentičnog proizvoda ovih prostora.

Prema riječima profesora Roberta Rubina, sa Tehničkog instituta u Potenci postoje samo dva centra tipa kolektivnog zrenja sira. Prvi u Švajcarskoj, drugi u Francuskoj i treći u Nevesinju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti