Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U toku izrada studije izvodljivosti izgradnje tehnološkog centra Tešanj

Ovi centri predstavljaju planirane, osmišljene i organizirane jedinice koje imaju potpuno opremljen prostor u smislu infrastrukture i drugih oblika pomoći i podrške.

09.07.2019. 09:03 / Izvor: Akta.ba

TRA Agencije za razvoj općine Tešanj i konsultanska firma Enova d.o.o. Sarajevo u maju ove godine krenuli su sa izradom "Studije izvodljivosti izgradnje tehnološkog centra Tešanj".

Aktivnost izrade Studije proističe iz strateškog cilja 1.1.1.1 Strategije razvoja općine Tešanj 2018-202/2027.

Menadžer cilja prof.dr. Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj, kaže da je svrha navedenog strateškog cilja razvoj i unapređenje poslovne infrastrukture s ciljem poticanja inovacija i povoljne poduzetničke klime, te razvoja poduzetništva kao glavnog pokretača lokalnog razvoja.

Realizacijom projekta Tehnološki centar Tešanj, mala i srednja preduzeća na području općine Tešanj ( i ZeDo kantona, pa i šire), postojeći i potencijalni poduzetnici imat će kvalitetnu infrastrukturu i podršku za razvoj i unapređenje svojih inovacijskih i istraživačkih potencijala.

Posebnost tehnološkog centra (TC) ogleda se u njegovoj strukturi koja teži da razvija i prati ideje i inovacije do razine poduzetničke primjene, zatim da prima i odrađuje transfer tehnologije i znanja, te razvija visoku tehnologiju koju primjenjuje u privredi. Povezuju se stručnjaci kako bi mogli razmjenjivati znanja i vještine te tako, uz pomoć novih tehnologija, pokušali komercijalizirati i iskoristiti svoje znanje te finalno stvoriti objekt ili uslugu koju mogu naplatiti i plasirati na tržite. Tehnološki su centri orijentirani prema razvoju proizvoda koja se temelji na naučno – istraživačkim radovima i znanjima, oni su tzv. inkubatori u kojima se nalazi velika koncentracija znanja, visoke tehnologije i obrazovanja koja je povezana sa obrazovnim institucijama.

"Ovi centri predstavljaju planirane, osmišljene i organizirane jedinice koje imaju potpuno opremljen prostor u smislu infrastrukture i drugih oblika pomoći i podrške. Klijentima, često označenim kao "stanari", nude se različiti oblici pomoći i pogodnosti (uredski prostor, oprema, intelektualne usluge), s ciljem razvijanja ideja od faze formiranja i inkubacije do faze gotovog proizvoda spremnog za tržište. Oni se osnivaju i razvijaju u saradnji s obrazovnim ustanovama i tako predstavljaju vezu između znanja, obrazovanja, visoke tehnologije i poduzetništva", navodi Alagić. 

Prema riječima menadžera projekta prof.dr. Ismar Alagića tehnološki centri doprinose ispunjenju regionalnih i lokalnih razvojnih strategija i aktivni su sudionici lokalnih inovacijskih politika. Koristi pružanja usluga u okviru TC-a u kontekstu razvoja su višestruke i ogledaju se u:

a) Podržavanju privrednog rasta (npr. kroz poticanje suradnje postojećih preduzeća u odabranim granama; kroz promoviranje i jačanje poduzetničkog duha u regiji; kroz usmjeravanje određene tržišne niše (s posebnim tipom klijenata kao što su start-up ili s posebnom granom kao što je biotehnologija)

b) Doprinosu otvaranju radnih mjesta, po mogućnosti u području istraživanja i razvoja (npr. kroz smanjenje stope nezaposlenosti; kroz poticanje uglavnom visokokvalificiranih osoba da ostanu u regiji i dr.);

c) Poticanju inovacija (npr. kroz osnivanje i finansiranje novih tehnološki orijentiranih preduzeća; kroz unaprjeđenje transfera tehnologija / komercijalizaciju novih tehnologija; kroz povećanje interakcije između univerziteta/fakulteta i preduzeća i dr.)“.

Tokom proteklog perioda izvršeno je anketiranje predstavnika firmi i obrazovnih institucija, te kompletirano primarno istraživanje koje stvara osnovu da se tokom augusta 2019. godine dostavi na uvid prva nacrt verzija navedene Studije sa prijedlogom smjernica za dalje djelovanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti