U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS uspostavlja se RTG služba

24.03.2021. 16:06 / Izvor: Akta.ba
U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS uspostavlja se RTG služba

U JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo formirat će se Služba za radiološku dijagnostiku.

U JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo formirat će se Služba za radiološku dijagnostiku (RTG služba). To je omogućeno izmjenama i dopunama Statuta ove javne ustanove, na koje je danas dala saglasnost Skupština KS.

Vlada KS, je putem Ministarstva zdravstva, pokrenula proceduru uspostavljanja radiološke službe, svjesna njenog značaja za građane, kao i cjelokupan zdravstveni sistem, a posebno u trenutnim okolnostima kada RTG dijagnostika igra značajnu ulogu u prevenciji i liječenju posljedica Covid 19.

"U saradnji sa Vladom Švicarske i UNDP-om u BiH, Vlada KS je tim povodom obezbjedila i donirala Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS RTG aparat marke Siemens. Radi se o savremenom digitalnom MULTIX Select DR RTG aparatu, vrijednosti oko 185.000 KM", saopćili su iz Službe za protokol i press KS.

Rad ovog aparata temelji se na digitalnoj tehnologiji koja uz veći učinak emituje znatno manju dozu zračenja, te proizvodi snimak u digitalnom formatu, koji se po automatizmu trajno pohranjuje u elektronski zdravstveni karton pacijenta, te je samim tim dostupan svakom ljekaru u zdravstvenim ustanovama KS.

"Zahvaljujući tome, ljekar u slučaju potrebe, putem telefona može obaviti konsultaciju sa ljekarom sa sekundarnog ili tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite o daljnjem tretmanu pacijenta. Ukoliko pacijent ima potrebu za posjedovanjem snimka, on se za kratko vrijeme može snimiti na CD-e ili USB memoriju", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti