Ubrzati procedure da VMBiH razmotri uvođenje prelevmana i carina

03.03.2021. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Ubrzati procedure da VMBiH razmotri uvođenje prelevmana i carina

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je nadležne institucije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je nadležne institucije da u što kraćem roku dostave mišljenja na predloženu odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine, kako bi se ta tačka mogla naći na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH.

"Nadležne institucije moraju ozbiljno pristupiti ovom pitanju i u što kraćem vremenskom roku dostaviti potreba mišljenja, da bismo već na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH mogli razmotriti uvođenje zaštitnih mjera. Usporavanje ovog procesa u direktnoj je suprotnosti sa našim nastojanjima da zaštitimo domaće proizvođače, posebno u vremenu pandemije koja ugrožava njihov egzistencijalni izvor zarade", istakao je Košarac.

Po njegovim riječima, neophodno je iskoristiti postojeće mehanizme zaštite domaće proizvodnje od nelojalne konkurencije izvana, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala.

"Uvođenjem prelevmana i carinskih stopa na uvoz izlazimo u susret našim poljoprivrednim proizvođačima i omogućavamo im nastavak i razvoj proizvodnje. Zbog toga ću glasati za ovu mjeru i očekujem da kolege iz Vijeća ministara BiH postupe na isti način", poručio je Košarac.

Naglasio je da se, paralelno s tim, vode konsultacije s Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da je u toku usklađivanje tehničkih pojedinosti.

"Naš cilj je da adekvatnim politikama potičemo razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta. Uvođenje prelevmana i carinskih stopa dio je seta mjera za zaštitu i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Istovremeno, aktivno radimo na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, u namjeri da tržišne viškove svedemo na minimum", zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti