Ugovor RTS-a i Telekoma mogao bi da ostavi dijasporu bez programa javnog servisa

04.03.2019. 10:51 / Izvor: Beta
Ugovor RTS-a i Telekoma mogao bi da ostavi dijasporu bez programa javnog servisa

Gledaoci u dijaspori mogli bi uskoro da ostanu bez programa javnog servisa Radio televizije Srbije (RTS).

Gledaoci u dijaspori mogli bi uskoro da ostanu bez programa javnog servisa Radio televizije Srbije (RTS) zbog odluke te kuće da prava distribucije programa u inostranstvu proda domaćoj kompaniji Telekom, koja je višestruko podigla cijene, tvrde operateri.

Jovana Lukić, direktorica za odnose sa javnošću u United grupi, u okviru koje posluje SBB kablovski operater, rekla je za agenciju Beta da gledaoci u dijaspori vjerovatno neće moći da gledaju programe nacionalnog servisa preko platforme tog operatera Net TV zbog nerealno visokih cijena koje diktira Telekom.

"Povećanjem cijena na 1,2 eura mjesečno po korisniku, što je 20 puta više nego do sada, Telekom je poslao poruku građanima da im nije važan njihov interes, a United grupi da želi da bude jedini na tržištu", rekla je Lukić.

Dodala je da "i pored želje da United Group svakom gledaocu u dijaspori omogući da gleda program RTS-a, Telekom je naredio da program mora da se prekine ako se ne prihvate te zahtjevane, a nerealne i netržišne cijene."

United grupa, prema njenim riječima, sarađuje sa ostalim nacionalnim servisima u regionu i Evropi koje su članice EBU (European broadcasters) i svi imaju slične cijene, (kao i RTS ranije) i interes da javni servis prati što više ljudi u dijaspori.

"Telekom različito tretira gledaoce u dijaspori pa za emitovanje programa RTS u BiH za kablovsku televiziju traži cijenu od 20 centi, za Crnu Goru jedan euro, a za Sloveniju i evropske zemlje 1,2 eura po potrošaču", rekla je Lukić.

"Ne postoji ni jedan razlog za diskriminaciju gledalaca u zavisnosti u kojoj zemlji žive, već bi morali da programe RTS prate pod jednakim uslovima pošto ih građani već plaćaju preko pretplate i iz budžeta.Takvim ponašanjem Telekom poziciju koristi, kao konkurentsku prednost.", ocijenila je Lukić

"RTS se ponaša nezainteresovano prema gledaocima u dijaspori jer je prodao prava distribucije programa u inostranstvu za samo pet miliona eura godišnje iako ga građani i budžet Srbije finansiraju sa 90 miliona eura godišnje", rekla je Lukić.

Dodala je da profit ne može biti primarni cilj poslovanja javnog servisa koga finansiraju građani.

"Novom cjenovnom politikom Telekom želi da bude provilegovan na tržištu u dijaspori", izjavila je Lukić i navela da to dokazuje i to što je Telekom nedavno kupio kompaniju GSS MEDIA koja je konkurencija platformi Net TV, a da građani Srbije o tome nisu ni informisani.

U Telekomu su za agenciju Beta su rekli da je ta kompanija pobijedila na javnom pozivu i time stekla prava na distribuciju RTS-ovih programa u zemlji i inostranstvu za mjesečnu nadoknadu od 401.000 eura.

"Cijena distribucije RTS programa je tržišna jer vlasnici prava i mnogo manje gledanih kanala naplaćuju slično ili više za distribuciju programa", naveli su u Telekomu.

Istakli su da je cijena formirana i na osnovu finansijskih obaveza prema RTS-u.

"Krajnja cijena koju gledalac plaća ne zavisi od nas već od provajdera jer, primjera radi, ako je naša cijena za provajdera 1,2 eura po korisniku, on tu istu uslugu od krajnjeg korisnika naplaćuje oko 15 eura i time ostvaruje značajnu zaradu", naveo je Telekom, odgovarajući na pitanje da li je tačno da je cijena podignuta na 1,2 eura.

RTS je u odgovoru Beti istakao da je ugovor sa Telekomom sklopio u septembru 2018. godine jer je pobijedio na javnom pozivu i time stekao pravo reemitovanja programa RTS preko platformi u njegovom vlasništvu i platformi drugih operatera.

Na pitanje da li se postoji bojazan da će zbog tako velikog poskupljenja pasti gledanost programa u inostranstvu ta medijska kuća je navela da je napravila platformu RTS Planeta i tako učinila da cijelom svijetu bude dostupno 11 televizijskih, četiri radijska kanala i veliki dio arhive.

"Svako ko ima internet može da gleda te programe u inostranstvu po mjesečnoj cijeni od 4,99 eura, 24,95 eura za šest mjeseci i 49,99 eura godišnje", naveo je RTS.

U toj medijskoj kući rekli su da bez naknade "svako može na RTS Planeti da gleda RTS Svet, dio arhive, priče iz 26 gradova i sluša četiri radijska kanala".

Kako navode u javnom servisu, ugovor sa Telekomom je odobrila Komisija za zaštitu konkurencije Srbije.

United Grupa je najavila da će pokrenuti pravne postupke pred sudovima i nadležnim organima u Srbiji i zemljama Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti