Ugrožena nabavka vakcina protiv COVID-19

16.12.2020. 14:38 / Izvor: N1
Ugrožena nabavka vakcina protiv COVID-19

Još nije poznato od kog proizvođača će se nabaviti vakcina, a Višković je rekao kako, pored programa COVAX koji radi s EU, RS radi i s Rusijom.

Nakon sjednice vijeća ministara Bosne i Hercegovine medijima se obratio zamjenik ministrice civilnih poslova Siniša Ilić. Kazao je kako je nabavka vakcina protivi Covida-19 ugrožena jer Federacija BiH nije uplatila sredstva za nabavku.

Ilić je kazao kako je Republika Srpska uplatila sredstva za oko 400.000 KM, a FBiH treba uplatiti dvije trećine stredstava za nabavku oko 800.000 doza.

Vijeće ministara BiH zaključkom će obavezati Vladu FBiH da uplati sredstva s nadom da će to i biti učinjeno kako ugovor ne bi propao.

Predsjednik RS-a Radovan Višković kazao je danas kako je RS prije više od dva mjeseca uplatila 2,5 miliona KM avansa, a preostalih 5,7 miliona KM uplatila je 14. decembra.

Još nije poznato od kog proizvođača će se nabaviti vakcina, a Višković je rekao kako, pored programa koji radi s EU, RS radi i s Rusijom na nabavci vakcina.

Od Rusije će nabaviti 200.000 vakcina, a isporuka se očekuje nakon dozvole Agencije za lijekove BiH i ispunjavanja ostalih procedura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti