Ugrožena sigurnost: Inspektori će ispitati (ne)legalni priključak u Bojničkoj

13.12.2019. 09:44 / Izvor: Akta.ba
Ugrožena sigurnost: Inspektori će ispitati (ne)legalni priključak u Bojničkoj

Tokom ljetnih mjeseci u ulici Džemala Bijedića, na pola puta između Grasovog pothodnika i pumpe INA uklonjen je dio trotoara i napravljen prilaz za četiri nove stambene zgrade.

Tokom ljetnih mjeseci u ulici Džemala Bijedića, na pola puta između pothodnika i pumpe INA na Stupu, uklonjen je dio trotoara i napravljen prilaz za četiri nove stambene zgrade u Bojničkoj ulici.

Tokom radova nije bile zvanične i zakonom propisane table sa imenima investitora, izvođača radova i nadzora, zbog čega se redakciji portala Akta.ba javio veliki broj zabrinutih građana koji svakodnevno prolaze ovim putem i čija je bezbjednost ugrožena zbog nestručno i nezakonito izvedenih radova.

Kako saznajemo, investitor stambeno-poslovnog objekta "Izvor" u ulici Bojnička je samoinicijativno i bez dozvola uklonio dio trotoara i preko njega napravio prilaz za automobile. Dakle, napravio prolaz do glavne ceste, izmijenio signalizaciju na magistralnoj saobraćajnici i obilježio pješački prelaz tamo gdje misli da bi trebao biti.

S obzirom na to da je posao urađen bez nadzora na licu mjesta stvoreno je nekoliko problema i opasnosti za same građane. 

Naime, sada automobili velikom brzinom skreću sa glavne gradske saobraćajnice i preko trotoara ulaze u Bojničku ulicu. Drugo, tokom svake kiše, na licu mjesta se stvara ogromna bara koju je nemoguće prijeći jer je sa jedne strane ograda, a sa druge strane je vrlo prometna glavna gradska saobraćajnica. Zbog svega toga, građani su prisiljeni hodati kolovozom ulice Džemala Bijedića izlažući se ozbiljnoj opasnosti od saobraćajne nesreće i pogibije. 

Iz Direkcije za puteve KS kažu da su od MUP-a upoznati sa navedenom problematikom. 

"Shodno tome smo u skladu sa Zakonom o cestama, uputili pismeni zahtjev za inspekcijski nadzor Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, kako bi isti poduzeli mjere iz svoje nadležnosti i naložili uklanjanje priključka koji je izgrađen bez našeg odobrenja i koji ugrožava bezbjednost saobraćaja", navode iz Direkcije.

To su nam potvrdili i iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

"Prije tri dana zaprimili smo pismeni zahtjev Direkcije za puteve KS za inspekcijski nadzor, a u vezi uklanjanja priključka koji je izgrađen bez odobrenja i koji ugrožava bezbjednost saobraćaja u ulici Džemala Bijedića.  Federalni saobraćajni inspektori će naredne sedmice izaći na lice mjesta radi utvrđivanja činjeničnog stanja, na osnovu kojeg će poduzimati zakonom predviđene mjere", navode iz inspekcije za portal Akta.ba.

S druge strane, jedan od vlasnika objekta "Izvor” tvrdi da je prilaz napravljen s građevinskom dozvolom ne znajući tačno ko ju je izdao.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti