Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UIO produžio primjenu kompenzatorne kamate u visini 12 posto

15.06.2021. 08:06 / Izvor: Akta.ba

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je jučer Odluku o visini stope kompenzatorne kamate za period 01. jula do 31. decembra 2021. godine čime njena visina ostaje nepromijenjena i iznosi 12 odsto. 

Kako je predviđeno zakonom i ovom odlukom, kompenzatorna kamata naplaćuje se u slučajevima nastanka carinskog duga za robu iz carinskog postupka unutrašnje obrade i privremenog uvoza i donosi se na polugodišnjem nivou. 

Na sjednici UO, kojom je danas predsjedavala zamjenica predsjedavajućeg i ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, razmatrano je mišljenje UIO na inicijativu Vlade Federacije BiH o uvođenju namjenske takse na naftne derivate na nivou BiH za uspostavu obaveznih rezervi naftnih derivata.

S obzirom na stav Uprave o pomenutoj inicijativi koja se, u skladu s ustavnim nadležnostima i važećim zakonima,  rješava na entitetskom nivou, odlučeno je da se prethodno dostavi na izjašnjenje Vladi Republike Srpske. 

Upravni odbor danas je dao saglasnost na izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO čime se omogućava dodatni angažman i efikasnost u oblasti carina i skraćenog carinskog postupka. 

Na jučerašnjoj sjednici članovi UO primili su k znanju Informaciju UIO o preduzetim aktivnostima na izvršenju rješenja Suda BiH.

PODIJELI:

TAGOVI:

UO UIO

kompenzatorna kamata

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti