Umjesto poljoprivrednicima zemljište dali fudbalskom klubu

28.10.2019. 08:00 / Izvor: Nezavisne novine
Umjesto poljoprivrednicima zemljište dali fudbalskom klubu

Brojne nepravilnosti pronašli su federalni revizori češljajući poslovanje Kantonalnog javnog preduzeća Poljoprivredno dobro "Butmir" u prošloj godini.

Brojne nepravilnosti pronašli su federalni revizori češljajući poslovanje Kantonalnog javnog preduzeća Poljoprivredno dobro "Butmir" u prošloj godini.

Ovo društvo, koje je za svoj rad dobilo negativnu ocjenu, poslovalo je sa gubicima, a posebnu pažnju revizori su posvetili činjenici da nisu osigurali adekvatne kontrole prilikom utvrđivanja kvaliteta mlijeka, a samim time ni pouzdanu osnovu za obračun vrijednosti isporučenih količina.

"Kvalitet mlijeka, kao osnovu za određivanje prodajne cijene, utvrđivao je kupac, što nije u skladu sa Ugovorom o kupoprodaji mlijeka, zaključenim sa firmom 'Milkos' Sarajevo", stoji u izvještaju revizora.

Revizori su takođe utvrdili da je PD "Butmir" izdalo  u zakup 66.350 metara kvadratnih poljoprivrednog zemljišta  u svrhe trening kampa za FK Sarajevo  firmi "Rail Cargo Logistics BH" iz Sarajeva za pristupni put.

"Ništa od toga nije u skladu sa  Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, jer se ova zemlja može izdavati samo u svrhu poljoprivrednih radova", zaključak je revizora.

Sa cijelom ovom situacijom upoznati su i Skupština KS, Vlada i Pravobranilaštvo, a Tužilaštvu KS prošle godine predata je i krivična prijava. Od Društva su revizori tražili da ove ugovore o zakupu raskine.

Niz nedosljednosti otkriven je i kod javnih nabavki. Društvo je, kako su zaključili revizori, neadekvatno i bez poštovanja procedura trošilo sredstva za nabavku opreme, na radnu snagu, stoku, a riječ je o sredstvima koja iznose blizu milion KM.

"Pri nabavkama koncentrirane smjese za muzne krave, junad i telad u iznosu od 658.466 KM, multifunkcionalnog traktora sa kabinom i priključcima u iznosu od 93.517 KM, angažovanju dobavljača za radove na izgradnji mreže odvodnje tehnoloških, otpadnih i oborinskih voda u iznosu od 155.708 KM i nabavci usluga uređenja riječnog korita i okrupnjavanja parcele u iznosu od 30.000 KM nisu dosljedno poštovane propisane procedure odabira dobavljača. Odnosno, na tenderima su uzimali firme čija vrijednost ponude je bila znatno veća od predložene, što nije u skladu sa Zakonom o javnim  nabavkama", konstatovali su revizori.

Prema podacima Službe za opće, pravne i ekonomske poslove Društva, na dan 31. decembra 2018. godine aktivni sudski sporovi bili su "teški" 827.001 KM.

KJP Poljoprivredno dobro "Butmir" je krajem septembra u odgovoru revizorima za zemljište koje je dato u zakup kazalo da bi pokretanje sudskih sporova protiv zakupoprimaca moglo dovesti do štete za Društvo, zbog čega Uprava nije preuzela taj rizik.

Revizori nisu prihvatili obrazloženja Društva vezano za javne nabavke jer nije prezentirana relevantna dokumentacija koja bi uticala na izmjenu nalaza i datih preporuka.

Haris Bašić, ministar privrede KS, "Nezavisnim" je kazao da  je upoznat sa revizorskim izvještajem i da su predstavnici Ministarstva već imali sastanak sa novom Upravom koja je imenovana.

"Ukazali smo im na određene nalaze revizora, te tražili da se u narednom periodu otklone nepravilnosti. Tražili smo i pismeno izjašnjenje po svakom revizorskom nalazu. Zadatak Ministarstva je nadzor i mi ćemo ga i vršiti", poručio je Bašić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti