UPFBiH: Koliko bi tek zaposlenih bilo da nam vlast nije smetala?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UPFBiH: Koliko bi tek zaposlenih bilo da nam vlast nije smetala?

Zato iz UPFBiH mole vlasti da ubuduće prestanu smetati poslodavcima, čime će najbolji način omogućiti nesmetan razvoj privrede, značajno povećanje broja zaposlenih i plaća u FBiH.

08.02.2020. 08:22 / Izvor: Akta.ba

Reagirajući na jučerašnju izjavu potpredsjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, u kojoj je istaknula da je broj zaposlenih najveći od kako FBiH postoji, iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahvaljuju ministrici Milićević, koja je prepoznala činjenicu da je isključivo zaslugama poslodavaca iz realnog sektora došlo do povećanja broja zaposlenih u FBiH.

"Ukoliko vlasti prestanu da nam smetaju, a pogotovo ako nam pomognu, privatni sektor u Federaciji BiH je spreman u naredne tri godine riješiti problem nezaposlenosti uz istovremeno podizanje prosječnih plaća za 50 posto", kažu u Udruženju poslodavaca FBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da je vlast u proteklom mandatnom periodu donijela 28 mjera kojima je uvela dodatna opterećenja za privredu. Podsjećaju na mjere poput oporezivanja toplog obroka, prijevoza i regresa, ukidanja poticajnih mjera za izvoznike i oporezivanje reinvestiranja dobiti prema novom Zakonu o porezu na dobit FBiH, uvođenje novih i povećanje postojećih taksi za privredu itd.  S druge strane, vlasti su u proteklom periodu vrlo malo učinile na stvarnom rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta.

Prva mjera kojom mogu pokazati konkretno djelovanje na rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta kojim se ministrica Milićević javno hvali, jeste da naredne sedmice Domu naroda FBiH uputi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit FBiH koju su predložili poslodavci, a ne prijedlog koji je dostavila Federalna vlada.

Zato iz UPFBiH mole vlasti da ubuduće prestanu smetati poslodavcima, čime će najbolji način omogućiti nesmetan razvoj privrede, značajno povećanje broja zaposlenih i plaća u FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti