Uprkos koronavirusu, novi projekti na pomolu u Tešnju

29.05.2020. 10:42 / Izvor: Akta.ba
Uprkos koronavirusu, novi projekti na pomolu u Tešnju

Uskoro očekuju pozitivne ocjene projekata sa kojima su aplicirali prema inostranim donatorima koji su usmjereni na izgradnju kapaciteta i primjenu alata za podršku privredi zasnovanoj na znanju.

Tokom prvog polugodišta 2020. godine u Agenciji za razvoj općine Tešanj se intenzivno radilo unatoč specifičnim uslovima i usložnjenoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj epidemijom virusa COVID-19, kazao je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba Ismar Alagić, direktor, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj.

Naime, pošto su direktni kontakti bili onemogućeni fokus je stavljen na pripremu materijala koji mogu biti od pomoći domaćim firmama, asistenciju na prirpemu projektnih aplikacija javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i animiranje firmi da apliciraju na sredstva raspoloživa za ublažavanje negativnih efekata uzrokovanih epidemijom virusa Covid-19.

„U tom smislu realizovani su sljedeći priručnici: Upravljanje lancem vrijednosti – snabdijevanje i logistika, Priručnik za menadžere u proizvodnji i održavanju tehničkih sistema-lidere budućnosti, Prerada polimera (injekciono brizganje, tehnologije prerade i spajanja), koji treba da doprinesu kvalitetnijoj obuci radne snage“, kaže Alagić, navodeći kako ga posebno raduje činjenica da su pružili podršku u pripremi aplikacija zdravstvenih institucija, općinske administracije i javnih preduzeća na javne pozive koji su usmjereni na ublažavanje posljedica epidemije virusa Covid-19 i artikulisanju daljeg ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

Kaže uskoro očekuju pozitivne ocjene projekata sa kojima su aplicirali prema inostranim donatorima koji su usmjereni na izgradnju kapaciteta i primjenu alata za podršku privredi zasnovanoj na znanju.

Ponosni smo na činjenicu da je 21 firma iskazala interes da sarađuje na realizaciji navedenog projekta, kroz kojih bi djelovali na povećanje konkurentnosti, inovativnosti, digitalizacije i internacionalizacije šireg okruženja općine Tešanj“, navodi Alagić.

Posebu pažnju su  kaže usmjereli na obuku radne snage za posebna znanja i vještine koje nalaže poslovanje u potpuno novom okruženju uzrokovanom novonastalim okolnostima koji nameću dodatne zahtjeve za zaštitu zdravlja uposlenika i preveniranje rizika od pojave novih zdravstvenih epidemija.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti