Utvrđen prijedlog sporazuma: GP Bratunac - Ljubovija u funkciji do kraja godine

15.07.2020. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen prijedlog sporazuma: GP Bratunac - Ljubovija u funkciji do kraja godine

Prema ovom sporazumu, koji je predložilo Ministarstva komunikacija i transporta, dvije države će na zajedničkoj lokaciji Bratunac – Ljubovija izgraditi i otvoriti zajednički granični prelaz.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija, sa  Izvještajem o pregovorima.

Prema ovom sporazumu, koji je predložilo Ministarstva komunikacija i transporta, dvije države će na zajedničkoj lokaciji Bratunac – Ljubovija izgraditi i otvoriti zajednički granični prelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika i roba na kojem se izvoze, uvoze i provoze sve vrste roba, osim onih koje podliježu inspekcijskom nadzoru i plaćanju akcize.

Izgradnjom ovog graničnog prelaza sa pristupnom saobraćajnicom na teritoriji Bosne i Hercegovine nastavlja se dobra saradnja BiH i Srbije, nakon što su dvije države dogovorile realizaciju projekta izgradnje mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bratunac – Ljubovija.

Ovaj projekat se realizuje na osnovu potpisanog Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije o izgradnji  međudržavnog  mosta  preko  rijeke  Drine  sa  pratećim  putnim objektima na lokaciji  Bratunac – Ljubovija. Projekat bi trebao biti završen do kraja godine.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i transporta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti