Uvodi se avio linija Podgorica - Sarajevo

20.12.2019. 09:36 / Izvor: Akta.ba
Uvodi se avio linija Podgorica - Sarajevo

Čestitajući praznik Podgorice Skaka je saopštio da je interes Sarajeva bolja povezanost sa Podgoricom.

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković primio je jučer delegaciju Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, koja povodom proslave 19. decembra – Dana oslobođenja Podgorice boravi u posjeti gradu, piše podgorica.me.

Vuković je izrazio zadovoljstvo što gradska uprava zajedno sa delegacijom Sarajeva proslavlja ovogodišnji Dan oslobođenja Podgorice naglašavajući da je to još jedan pokazatelj jako dobrih i prijateljskih odnosa između dva grada. "Odnosi Podgorice i Sarajeva su na izvanrednom nivou o čemu najbolje svjedoči niz susreta u posljednjem periodu i uvjeren sam da će saradnja i ubuduće intenzivno razvijati i produbljibvati u svim oblastima", istakao je gradonačelnik Podgorice.

On je naglasio da u narednom periodu treba zajednički raditi na poboljšanju putne infrastrukture u cilju bržeg i jednostavnijeg povezivanja, dodajući da i na planu kulture postoji veliki potencijal za unapjređenje saradnje, kao i u oblasti snaženja ekonomskih odnosa.

"Saradnju na kulturnom planu ćemo produbiti razmjenom kvalitetnih kulturnih sadržaja i gostovanjima umjetnika koji će obogatiti kulturnu ponudu Podgorice i Sarajeva,  kao i dodatno povezati i umrežiti institucije kulture i kulturne stvaraoce u regionu", istakao je Vuković.

Čestitajući praznik Podgorice Skaka je saopštio da je interes Sarajeva bolja povezanost sa Podgoricom koja će rezultirati još intenzivnijom saradnjom i realizacijom zajedničkih projekata.

Gradonačelnik Sarajeva se saglasio sa gradonačelnikom Vukovićem da neadekvatna putna infrastruktura predstavlja problem u zbližavanju i povezivanju dva grada i dva naroda i naglasio da su u tom dijelu već pokrenute određene inicijative za uspostavljanje avio linije Sarajevo – Podgorica čime će se nadomjestiti nedostatak u komunikaciji između dva grada u putnoj infrastruktri.

"Posebno me raduje uvođenje avio linije između Sarajeva i Podgorice, a postoje i realne šanse da bismo mogli obnoviti i avio liniju sa Zagrebom, jer što se više i bolje upoznajemo bolje ćemo sarađivati i imati mnogo manje problema", ocijenio je Vuković.

Skaka je tokom susreta predložio da se naredni Samit gradonačelnika regiona održi u Podgorici tokom naredne godine, kako bi gradovi regiona ujedinjeni donosili odluke i uticali na kreiranje politika koje doprinose razvoju i stabilnosti regiona. "Glavni gradovi su generatori razvoja naših država i smatram da stoga imaju veliki uticaj i na kreiranje politika na državnom nivou“, istakao je Skaka.

Gradonačelnik  Vuković je podržao tu ideju ističući da je samit još jedan način da se dodatno učvrsti regionalna saradnja i naglasio da je Podgorica sprema da naredne godine organizuje i ugosti gradonačelnike glavnih gradova regiona.

Skaka je saopštio  da će grad Sarajevo u cilju zbližavnja i jačanja saradnje glavnim gradovima u regionu donirati određen broj sadnica, kako bi širili ideju zelenih gradova, a na sastanku je dogovorena saradnja i razmjena iskustava stručnih službi dva grada kada je u pitanju zajedničko uščešće u projektima prekogranične saradnje i privlačenje sredstava iz predpristupnih i drugih međunarodnih fondova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti