Vijeće ministara BiH vraća osnovicu iz 2012. godine za povećanje plata u državnim institucijama

09.02.2021. 10:41 / Izvor: Akta.ba
Vijeće ministara BiH vraća osnovicu iz 2012. godine za povećanje plata u državnim institucijama

Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razgovarano je na jučerašnjoj sjednici o državnom budžetu za 2021. godinu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 08.02.2021. godine razmatrao je Nacrt budžeta i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, a u okviru ove tačke i Prijedlog Odluke o visini osnovice za obračun plata zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu. 

Naime, prema riječima Ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande planirano je povećanje osnovice za obračun plata za 4,5 posto što će uticati na povećanje rashoda za bruto plate i naknade za 2021. godinu.

"Sam tok rasprave i svega ostalog danas je bio dosta korektan i konkretan, a ja, kao predlagatelj nacrta, sam se usaglasio da damo još vremena primjedbama koje su bile. Planirano je vraćanje osnovice na 498 KM, što je otprilike za 4,5 posto više nego što je trenutna osnovica, ali to ne znači povećanje, budući da je do 2012. godine smanjivana dva puta pa smo se sada vratili na osnovicu iz te godine", rekao je Bevanda.

Ipak, izjašnjenje je odgođeno za narednu sedmicu i bit će razmatrano uz nacrt budžeta.

Podsjećamo, mjera smanjenja visine osnovice za obračun plata zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine bila je posljedica smanjenih javnih prihoda uzrokovanih globalnom finansijsko-ekonomskom krizom koja je konačno uticala na smanjenje ekonomske aktivnosti i konsolidovanih javnih prihoda Bosne i Hercegovine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti