Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Virtualno putovanje u prošlost u muzejima u Nikšiću i Jablanici

15.10.2020. 14:05 / Izvor: Akta.ba

Modernizacija muzeja u Nikšiću i Jablanici realizuje se u okviru projekta prekogranične sa radnje „Zanimljivi muzeji" koji finansira Europska unija. Pomoću tehnologije za virtualnu stvarnost posjetioci će moći putovati u prošlost. Tako će posjetioci Muzeja u Jablanici doživjeti Bitku na Neretvi i naći se u središtu bitke, dok će se posjetioci u Nikšiću i Arheološkom centru Petrovići, moći vratiti hiljade godina unazad i osjetiti kakav je život bio na najznačajnijem prahistorijskom lokalitetu u Crnoj Gori "Crvena stijena".

Izrada 3D animacija i snimanje 3606 videa za VR aplikacije je u toku na oba lokaliteta, a do kraja godine očekuje se završetak građevinskih radova i opremanje VR prostora.

Virtualno iskustvo će učiniti posjetu muzejima atraktivnijom i dati jedan potpuno novi oblik u kojem se stvara dojam da se posjetioci zaista nalaze u historijskom prostoru i vremenu. U tom trenutku taj svijet koji se posmatra postaje virtualna stvarnost posjetilaca u koji su ugrađeni različiti elementi kao što su video, audio ili popratni informativni sadržaji u obliku slika ili teksta.

Projekt prekogranične sa radnje „Zanimljivi muzeji / Amusing Museums" finansira Evropska unija u sklopu programa prekogranične sa radnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara u saradnji sa Nacionalnim Muzejom Crne Gore (CG) i Općinom Jablanica (BiH).

Ukupna vrijednost projekta je blizu 400.000 eura, od čega Evropska unija finansira oko 300.000 eura.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti