Vijesti / REGIJA

Više od 200 hiljada kokošaka uginulo na farmi "Agromont"

12.07.2021. 10:56 / Izvor: Akta.ba

Više od 200 hiljada kokošaka uginulo je prije tri dana na farmi "Agromont" u Martinićima, u Crnoj Gori, nakon nestanka struje zbog čega nisu mogli da rade rashladni uređaji.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdili su su za tamošnji medij Vijesti.me da su upoznati da je došlo do uginuća i da će danas takom dana obići živinarsku farmu, inače najveću u Crnoj Gori.

Tvrde da je uginulo više od 200 hiljada kokošaka, što je trećina svih u Crnoj Gori, a šteta se procjenjuje na više od milion evra.

Iz resora ministra Aleksandra Stijovića "Vijestima" je rečeno da su naložili nadležnim službama da izađu na teren u Martinićima i da isprate proces uništavanja, odnosno zakopavanje uginule živine.

Iz Ministarstva su ocijenili da je to najveća katastrofa u živinarskom sektoru u Evropi, zbog koje će biti ugroženo tržište u Crnoj Gori. 

Farma "Agromont" navodno je proizvodila petinu svih jaja na tržištu Crne Gore, u kojoj je dnevna potrošnja oko milion komada.

Vlasnik farme Božo Jokić nije želio da govori o uginuću kokošaka.

Navodno‚ kokoške nisu bile osigurane, za razliku od objekata u kojima su bile smještene. Prema pisanju "Vijesti", kokoške su uginule nakon što je "izbacio" jedan od osigurača, zbog čega nijesu radili rashladni uređaji.

Tih dana Bjelopavlići su bili najvrelije mjesto u Crnoj Gori, a temperatura je prelazila 40 stepeni Celzijusa.

Navedeno je da Ministarstvo traži način kako da pomogne farmi "Agromont" i da namjeravaju da izađu s mjerama... Na farmi je navodno zaposleno stotinjak ljudi.

Višemilionska šteta u prehrambenoj industriji zabilježena je u aprilu 2018. godine, kada je izgorio veliki dio fabrike za proizvodnju i preradu mesa kompanije "Franca Mesopromet" u Bijelom Polju. Izgorjela je zgrada u kojoj je bila proizvodnja i sva oprema, a vatra je zahvatila i upravnu zgradu, a država je pomogla kompaniji.

PODIJELI:

TAGOVI:

kokoške

agromont

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti