Vlada BPK dala zeleno: "Elegija" iz Sarajeva dobila koncesiju za MHE Prača i Vražalica

06.01.2012. 15:16 / Izvor: eKapija.ba
Vlada BPK dala zeleno: 'Elegija' iz Sarajeva dobila koncesiju za MHE Prača i Vražalica

Vlada BPK na osnovu ranije raspisanog javnog poziva dodijelila je koncesiju za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos mini hidroelektrana "Prača" i "Vražalice" na rijeci Prači privrednom društvu "Elegija" iz Sarajeva.

MHE Prača, tlačno protočno postrojenje imat će instalisanu snagu 626 kW, sa mogućom godišnjom proizvodnjom 2.917 MWh. MHE Vražalice imat će instalisanu snagu od 396 kW sa mogućom godišnjom proizvodnjom od 1.320 MWh. Za ovu MHE je od strane energoinvestovog sektora "HIGRA" u aprilu 2006. godine urađena i Studija hidroenergetskog korištenja rijeke Prače.

U Vladi BPK kažu kako koncesionar "Elegija" u toku realizacije Idejnog i Glavnog projekta, dužan je vršiti hidrološka mjerenja na predviđenim profilima iz Studije, radi dobivanja stvarnih i realnih parametara neophodnih za izradu Glavnog projekta.

Također, u navedenim Studijama i Idejnom projektu trebaju biti definisani svi tehnički parametri i data procjena cijene koštanja objekata uz obavezu iskazivanja specifičnih investicija u KM/kW te KM/kWh i proračun opravdanosti građenja MHE uvažavajući i cijene kWh utvrđene Uredbom o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti