Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vujičić: Tržište rada se polako oporavlja

14.01.2021. 10:22 / Izvor: SRNA

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić izjavio je u intervjuu Srni da polako dolazi do oporavka tržišta rada, koje je pretrpjelo velike posljedice usljed virusa korona, i sada je na evidenciji Zavoda oko 20.000 radnika koji su ostali bez posla direktno zbog uticaja epidemije, ali sa druge strane zaposleno je 23.000 lica.

"Virus korona uticao je na kretanje radne snage, određene privredne aktivnosti su bile potpuno zaustavljenje, ali tržište rada se polako oporavlja", rekao je Vujičić.

On je naglasio da su 2020. godinu završili sa ukupno 83.000 nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, dok je 2019. završena sa 85.000 nezaposlenih na evidenciji, što je za 2.500 manje.

Vujičić je podsjetio da su 2019. godine imali oko 7.000 manje lica na evidenciji nego 2018.

On je naveo da je od 20.000 radnika koji su ostali bez posla, oko 8.000 iz prerađivačke industrije, a naročito su bili pogođeni sektori ugostitetljstvo, usluge, turizam i nešto manje trgovina.

"Interesantno je da su slični pokazatelji radnika koji su dobili posao, samo što je procenat veći u odnosu na lica koja su ostala bez posla", istakao je Vujičić.

On kaže da je protekla godina počela dobro kada je riječ o tendenciji smanjenja stope nezaposlenosti, međutim, na sve je uticala korona.

"Od marta smo imali porast otpuštenih radnika u Republici Srpskoj. Prvi mjeseci od početka korone - mart, april i maj bili su veoma nepovoljni za tržište rada. Imali smo od 2.500 do 3.000 više otpuštenih u odnosu na broj zaposlenih radnika", naglasio je Vujičić.

Posao traži 11.000 lica sa visokom stručnom spremom

Prema njegovim riječima, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se oko 11.000 lica sa visokom stručnom spremom, a ostatak su oni sa srednjom stručnom spremom, te kvalifikovani i nekvalifikovani radnici.

Vujičić je napomenuo da nema značajnijih promjena u odnosu na prethodne godine kada je riječ o tržištu rada i kvalifikacionoj, odnosno obrazovnoj strukturi.

On je istakao da određene obrazovne djelatnosti lakše pronalaze posao nego ostale, te da je tu slična situacija kao i prethodnih godina jer zanatlije lakše dolaze do posla od ekonomskih tehničara.

Za projekte zapošljavanja izdvojeno 16 miliona KM

Vujičić je podsjetio da Zavod za zapošljavanje svake godine sprovodi projekte zapošljavanja, pa je tako bilo i 2020, kada je izdvojeno 16 miliona KM, a plan je da se zaposli oko 3.200 radnika.

"Kao i do sada ciljne grupe su nam demobilisani borci, porodice poginulih boraca, zapošljavanje pripravnika. Fokus nam je bio na privredi i najviše sredstava smo izdvojili za projekat finansiranja posebnih ciljnih grupa u privredi kroz koji smo zaposlili oko 1.200 radnika", rekao je on i dodao da su realizovali i projekat obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Vujičić je rekao da su protekle godine prvi put radili i projekat zapošljavanja u saradnji sa lokalnim zajednicama, gdje su sa gradovima Bijeljinom i Trebinjem zajedno obezbijedili sredstva i na taj način povećali obuhvat lica koja će dobiti posao.

On je istakao da Zavod u saradnji sa Savjetom ministara realizuje i projekat zapošljavanja Roma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti