Za zapošljavanje 2.882 osobe u RS 12,2 miliona KM

12.02.2021. 15:37 / Izvor: SRNA
Za zapošljavanje 2.882 osobe u RS 12,2 miliona KM

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske usvojio je danas na Palama program zapošljavanja u ovoj godini u iznosu od 12.188.000 KM za 2.882 lica.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske usvojio je danas na Palama program zapošljavanja u ovoj godini u iznosu od 12.188.000 KM za 2.882 lica, te donio odluku o raspisivanju javnog poziva za korištenje sredstava po svakom programu pojedinačno.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je na konferenciji za novinare da, bez obzira na uticaj virusa korona, Zavod sa Vladom Republike Srpske i ove godine raspisuje javni poziv za četiri projekta zapošljavanja.

Prvi projekat je "Zajedno do posla" i odnosi se na zapošljavanje demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca, a kroz njega će biti zaposleno 300 lica.

Vujičić ističe da su povećali sredstva za ove kategorije u odnosu na prethodni period.

Drugi projekat odnosi se na zapošljavanje ciljnih kategorija u privredi, gdje je namjera Zavoda da zaposli 950 radnika, a iznos sredstava pojedinačno, kao i do sada, iznosiće oko 4.000 KM.

Vujičić kaže da je treći projekat regresno vraćanje doprinosa, odnosno podrška privredi putem vraćanja uplaćenih poreza i doprinosa, što realizuju drugi put, a namjera im je da zaposle 1.600 lica, dok četvrti projekat obuhvata zapošljavanje 32 Roma.

"U ovoj godini akcenat je isključivo stavljen na privredu. Javna preduzeća neće imati mogućnost da apliciraju na sredstva Zavoda jer nam je isključivo namjera da kroz naše projekte pomognemo zapošljavanje u realnom sektoru i privredu", poručuje Vujičić.

Kada je riječ o broju nezaposlenih u Republici Srpskoj, Vujičić navodi da se stanje popravlja, te da je prošle godine zaposleno ukupno 30.000 radnika.

Pomoćnica ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić navodi da će do kraja februara biti objavljen javni poziv za korištenje podsticajnih sredstava.

"Početkom ove godine usvojen je akcioni plan za zapošljavanje, a uvijek je početak realizacije sredinom godine. Ove godine smo bili ekspeditivniji kako bismo privredi omogućili, kao dodatnu mjeru, da što prije dođu do kvalitetne radne snage i do podsticaja kroz projekte zapošljavanja", objašnjava ona.

Vasićeva ističe da u prvom javnom pozivu nema programa za zapošljavanje pripravnika, ali da Zavod i resorno ministarstvo, sa predstavnicima nadležnih organa u Vladi Republike Srpske, analiziraju da dopune akcioni plan bar početkom drugog kvartala ove godine.

Vlada Republike Srpske usvojila je 21. januara Akcioni plan zapošljavanja i odobrila 12.188.000 KM za programe zapošljavanja koji će biti realizovani u ovoj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti