Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zabranjen uvoz više od 20 tona mandarina iz Turske

02.02.2021. 11:50 / Izvor: Akta.ba

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvozniku čije je sjedište u Federaciji BiH /FBiH/ uvoz 20.950 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida.

Ova zabrana je uslijedila u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu.

Iz Inspektorata RS-a je saopšteno da je prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

"Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi, izdatog od Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida iznad vrijednosti propisanih pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani, i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla", navodi se u Inspektoratu.

Postupajući po rezultatima analize inspektor je donio rješenje kojim je zabranjen uvoz, te je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti