Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zadruge su najbolji vid organizacije poljoprivrednika

30.04.2021. 12:44 / Izvor: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić izjavio je danas da su zadruge najbolji vid organizovanja poljoprivrednih proizvođača, jer raspolažu većom količinom proizvoda, postaju prepoznatljivi na tržištu i lakše dolaze do repomaterijala.

Pašalić je rekao novinarima prilikom obilaska plastenika poljoprivrednog gazdinstva Draška Bašića iz Poljoprivredne zadruge "Plodovi Slatine" iz Gornjih Kadinjana, opština Laktaši, da je zadruga dobar način organizacije ovdašnjih povrtlara i da je resorno ministarstvo pomoglo putem IFAD-a programa.

"Obezbijeđeno je oko 80.000 KM za nabavku plastenika, ambalaže, za marekting, a isto toliko novca su obezbijedili lokalna zajednica i proizvođači. Prvi put u poljoprivrednim apotekama imamo plasman sadnice paradajza i paprike, a to su ovdašnji proizvodi i krajnji cilj je da pomognemo proizvođačima da plasiraju prepoznatljivi slatinski paradajz", naveo je Pašalić.

On je dodao da postoji interes kod još većeg broja građana da pristupe ovoj zadruzi, a da će Ministarstvo pomagati i redovnim premijama koje imaju povrtlari.

Pašalić je podsjetio da je iznos za kapitalne investicije u poljoprivredi, koje Vlada RS ulaže, oko 17 miliona KM, a da proizvođači još izdvajaju više od 40 miliona KM.

Kaže da Ministarstvo nastoji da premija bude manja za one vrste gdje je cijena viša, a veće premije tamo gdje je došlo do pada tržišnih cijena kako bi proizvođačima bio kompenzovan gubitak.

Prema njegovim riječima, proljetna sjetva u RS se odvija u zavisnosti od regije.

"U Semberiji je manje-više sjetva kukuruza završena, a krenula je i sjetva soje. U Krajini, Lijevče polju, zavisno od parcela, sjetva kukuruza je u toku. Sjetva je bila prekidana padavinama, a pred nama je fino vrijeme i biće završena kako treba, još smo u agro-rokovima", dodao je Pašalić.

 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

Poljoprivredna zadruga

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti