Zakon o porezu na dohodak ipak neće biti na dnevnom redu sjednice Parlamenta FBiH

17.11.2021. 09:25 / Izvor: Akta.ba
parlament

Zakon se ipak neće na sjednici Parlamenta zakazanoj za 30. novembar.

Premijer Fadil Novalić uputio je u zakonsku proceduru skandalozne prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosa, u kojem je predlagao povećanje čitavog niza poreza. 

Zbog oštrih kritika, reakcija i pritiska zastupnika, ekonomista, nevladinih organizacija, medija na predložene izmjene, zakon se ipak neće na sjednici Parlamenta zakazanoj za 30. novembar. 

Ovu informaciju je za portal "Avaza" potvrdio i Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom parlamentu FBiH.

"Na sjednici koja je planirana 30. novembra na toj sjednici neće biti tog zakona, osim SDA i HDZ-a ne vidim nikoga ko je za ovakve zakone koje je predložio Novalić. S druge strane mi smo ih upozorili prije 2 godine da je usvojen zaključak SDP-a i SBB-a kojom se obavezuje Vlada FBiH, da zajedno s ovim Zakonima u paketu mora biti i Zakon o minimalnoj plaći. Sad ako je predstavnički parlament u stanju da sam prekrši svoje zaključke, odnda je to druga stvar", kazao je Mašić za portal "Avaza".

Podsjetimo, ovim Zakonom bi se, uz smanjenje doprinosa, redom uveli novi i povećali svi postojeći porezi vezani uz dohodak, uključujući, između ostalog, topli obrok, oročenu štednju, dividendu, pomoć poslodavca radniku.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti