Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Započele aktivnosti na realizaciji projekta "Pametno Sarajevo"

21.11.2018. 13:33 / Izvor: Akta.ba

Kanton Sarajevo je javnim pozivom za nabavku usluga izrade projektnog zadatka - dokumenta plana aktivnosti i strateških opredjeljenja “Pametno Sarajevo”, započeo prve značajnije aktivnosti ka realizaciji projekta “Pametno Sarajevo” - Smart City.

Tarik Jažić, jedan od članova Povjerenstva za informatiku i telematiku Gradskog vijeća Grada Sarajeva kazao je za Akta.ba, kako je početkom godine Grad organizovao Javnu raspravu “Pametno Sarajevo” na kojoj su učesnici nastojali pronaći koncept pametnog grada koji bi zaživio u praksi i bio korišten kao informacijska struktura za poboljšanje kvaliteta gradskog života.

"Jedan od zaključaka je bio da se pristupi izradi strategije "Pametno Sarajevo" koja će biti vodilja da Sarajevo najkasnije do 2026. godine postane još jedan od evropskih pametnih gradova i prvi pametni grad na prostoru BiH. Nakon toga Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo su donijeli stratešku odluku po pitanju ideje i projekta u kojoj stoji da Kanton Sarajevo preuzima sve aktivnosti po pitanju ovog projekta, s obzirom da KS po svojim nadležnostima ima više mogućnosti da pokrije čitav teren djelovanja", rekao je Jažić.

Vjerujući da je za pametan grad važno postići sinergiju između vlasti, uprave, privrednog, komunalnog sektora, planera i građana, te IT sektora kao onog koji svojim rješenjima može značajno olakšat i unaprijedit funkcionisanje grada, Vlada Kantona Sarajevo je 03.05.2018. godine imenovala Komisiju za izradu projektnog zadatka za izradu plana aktvnost projekta "Pametno Sarajevo".

Formiran je tim ljudi koji će aktivno raditi na implementaciji ovih aktivnosti, a trenutno su u fazi implementacije Strategije pa je u skladu sa tim i raspisan javni poziv za učešće u realizacije Strategije.

Kako navode prvi korak u osiguranju uspjeha projekta je kvalitetna priprema, te se od Izrađivača dokumenta koji je predmet ovog projektnog zadatka očekuje da u procesu pribavljanja svih relevantnih podataka kod ocjene stanja obavi sljedeće analize i njihovom sublimacijom formira analitčko - dokumentacionu osnovu koja će poslužit kao argumentacija za uspostavu ciljeva ali i kao podrška planu aktvnost za sprovođenje projekta "Pametno Sarajevo".

Tarik Hamzić, jedan od članova tima za sprovedbu projektnih aktivnosti i šef Službe za finansijske poslove Javnog preduzeća Sarajevo kazao nam je da je ovo prvi korak ka realizaciji ovog projekta jer će ovom Strategijom biti obuhvaćeno sve što se dešava na temu Sarajeva kao pametnog grada.

Stručna služba za zajedničke poslove Kantona Sarajevo u tenderskoj dokumentaciji navodi da je vrijednost javne nabavke 42.700,00 KM bez PDV-a.

Podsjećamo da je prema usvojenom dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatni period 2016.-2020. uspostavljanje Sarajeva kao "pametnog grada" jedan je od ključnih prioriteta i dalje će u ovome biti partner Kantonu Sarajevo.

I.M.

Foto: Fena

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti