Zatvara se i posljednji kolektivni centar u Maglaju

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zatvara se i posljednji kolektivni centar u Maglaju

01.08.2019. 11:50 / Izvor: Akta.ba

Općinsko Vijeće Maglaja je sredinom jula na svojoj donijelo odluku o zatvaranju kolektivnog centra/naselja Omerdino polje, čime Maglaj, nakon skoro dvije i po decenije, ostaje bez kolektivnih centara.

Ovaj posljednji kolektivni centar u Maglaju zatvara se zahvaljujući projektu “Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanja javnih stambenih rješenja – Projekat CEB II” koji korisnicima kolektivnih centara i alternativnog smještaja u 45 općina u Bosni i Hercegovini osigurava dostojanstvana stambena rješenja kroz sistem socijalnog stanovanja.

Projekat provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sa partnerima a, sa ciljem da se do 2022. godine zatvore svi kolektivni centri i alternativni smještaji u BiH a trenutni korisnici da se presele u novoizgrađene stanove koji se za njih osiguravaju kroz projekat “ CEB II”.

Kao predpostavka zatvaranja i posljednjeg kolektivnog centra u Maglaju bila je izgradnja moderne stambene zgrade sa 15 stanova različite kvadrature ovisno o broju članova domaćinstva ukupne vrijednosti oko 680.000 KM.

Bivši stanari kolektivnog centra su uspješno uselili u nove stanove a općina će pristupiti uklanjanju dosadašnjih montažnih objekata u kojim su izbjegla i raseljena lica do sada boravila te zemljište vratiti vlasniku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti