Zavod za javno zdravstvo FBiH: Vakcina Moderna bit će dostupna od 1. novembra

30.10.2021. 09:03 / Izvor: Akta.ba
moderna

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine obavještava da je 25.oktobra zaprimio 43.180 doza cjepiva.

 Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine obavještava da je 25.oktobra  zaprimio 43.180 doza cjepiva proizvođača Moderna, kao donaciju Republike Hrvatske.

Cjepiva su dobila pozitivan nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i od ponedjeljka, 1.novembra će biti dostupna stanovništvu Federacije BiH, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 Na teren će biti poslano 15.000 doza cjepiva Moderna, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će, kao i do sada, čuvati drugu dozu cjepiva za sve one koji se odluče cijepiti.

Cjepivo Moderna, kao i Pfizer BioNTech, mRNA cjepivo utemeljeno na istom načinu djelovanja i s jednako visokom učinkovitošću. Preporučeni period za revakcinaciju ovim cjepivom je četiri tjedna.

U saopćenju se navodi da su do sada su na raspolaganju bila cjepiva protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca (Vaxzevria), Pfizer (Comirnaty), Gamaleya (Sputnik V), Sinovac (CoronaVac) i Sinopharm, a od ponedjeljka se mogu cijepiti i cjepivom proizvođača Moderna (Spikevax).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, zaključno s 25.oktobrom  godine zaprimio 1.759.094 doze cjepiva protiv COVID-19, a 1.111.094 doze cjepiva distribuirao kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

Obzirom na epidemiološku situaciju koja je nepovoljna, kao i na činjenicu da su u Federaciji BiH na raspolaganju sve vrste cjepiva protiv COVID-19,  Zavod je uputio apel stanovništvu da se odazovu cijepljenju ovim ili drugim dostupnim cjepivima protiv COVID-19, navodi se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti