Zbog kojih ministara bivše Vlade KS su propali poticaji maloj privredi?!

13.01.2021. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Zbog kojih ministara bivše Vlade KS su propali poticaji maloj privredi?!

Ako je to tačno, Vlada je zaključkom trebala isključiti sporne firme sa spiska, one za koje ima adekvatne razloge za uklanjanje, a ostalim firmama koje su prošle proces omogućiti da dobiju poticaje, rekao je ministar Delić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je danas press konferenciju, a u povodu ranije donesene Odluke bivše Vlade KS, kojom se ne utvrđuje lista korisnika i iznos poticajnih sredstava za razvoj subjekata male privrede na području Kantona Sarajevo, a kojom je blokirano više od 800.000 KM poticajnih sredstava maloj privredi.

Ministar Delić je javnosti obrazložio razloge za neophodno poništenje Javnog poziva Ministarstva privrede KS, na temelju kojeg su izabrana 72 subjekta male privrede, to jeste korisnika ovih poticaja.

Nakon što je Ministarstvo izvršilo izbor korisnika iz reda pristiglih prijava, sredstva su, iz zvanično nepojašnjenih razloga, blokirana od strane bivše Vlade KS. Njenom Odlukom, Ministarstvo je prinuđeno poništiti predmetni Javni poziv, koji je obuhvatao pet programa: subvencioniranje troškova kamata, poticaj za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitete, poticaj za unaprjeđenje poduzetništva obrtnika, poticaj start up subjektima male privrede i razvoja ženskog preduzetništva. Prema izvještaju i obrazloženju Komisije za izbor korisnika po ovom Javnom pozivu, zaprimiljeno je 155 prijava. 83 prijave nisu ispunile uslove Javnog poziva, a utvrđena je lista 72 subjekta koji su ostvarili pravo na poticaj. Ukupan iznos podrške (prijedloga) bio je 805.759,64 KM", podsjetio je ministar Delić, kojem je ovo bilo prvo obraćanje javnosti od stupanja na funkciju. 

Ministarstvo privrede je 23.12.2020. godine dostavilo prijedlog odluke Vladi Kantona Sarajevo na nadležno postupanje. Na sjednici održanoj 31.12.2020. godine, Vlada KS donijela je Odluku da se predložena lista korisnika „ne utvrđuje“, odnosno odbila je da je usvoji. Shodno takvoj Vladinoj odluci, Ministarstvu privrede nije ostavljena zakonska mogućnost da implementira predmetna sredstva, već je dužno, na temelju važećih porpisa, poništiti predmetni Javni poziv.

"Ne želeći ulaziti u izbor korisnika, niti u način i proces izbora, niti u kvalitet programa, jer je cijeli proces započet i završen u mandatu prethodne Vlade, ovim putem želim, zbog velikog broja upita, zainteresiranu javnost samo upoznati s činjenicama, a posebno privrednike koji su aplicirali na javni poziv. Zbog čega prethodna Vlada nije usvojila predloženu Odluku, to zvanično nije pojasnila u svom aktu, stoga je ne bih obrazlagao proizvoljno", rekao je ministar Delić. 

Navodno, neki članovi Vlade nisu bili zadovoljni pojedinim firmama koje su se našle na spisku, a prema našim saznanjima, najveće nezadovoljstvo spiskom pokazao je ministar Faruk Kapidžić.  

"Ako je to tačno, Vlada je zaključkom trebala isključiti sporne firme sa spiska, one za koje ima adekvatne razloge za uklanjanje, a ostalim firmama koje su prošle proces omogućiti da dobiju poticaje. Privreda je u izuzetno teškoj situaciji i uskraćivanje svakog vida podrške tu situaciju čini još težom. Učinit ću sve da javni pozivi za 2021. godinu budu što bolje prilagođeni potrebama privrednika, da kroz javnu konsultaciju privrednici učestvuju u njihovom kreiranju, da o njima na vrijeme budu obaviješteni, da se objave pravovremeno, da proces izbora bude maksimalno transparentan, da sredstva budu isplaćena na vrijeme. I da se situacije poput ovih više nikad ne ponove", poručio je ministar Delić

 


 

 

PREUZMI DOKUMENT:
odluka.png

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti