Zbog novih mjera na 15 dana: Forto priprema paket pomoći za ugostitelje

18.03.2021. 20:46 / Izvor: Akta.ba
Zbog novih mjera na 15 dana: Forto priprema paket pomoći za ugostitelje

Zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata.

Zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića i to od 20. marta 2021. godine u 5:00 sati.

Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice, spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Dopunom ovog zakona utvrđuje se da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou FBiH za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad znatno otežan, a zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Također je određeno da će Vlada, na prijedlog Ministarstva privrede KS, u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti poseban akt, odnosno kriterije o postupku finansiranja plata.

"Ova izmjena zakona omogućava Vladi da isplati naknadu svim poslovnim subjektima kojima zabrani rad zbog pogoršane epidemiološke situacije", rekao je ministar finansija KS Davor Čičić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti