Evropska komisija pokrenula postupak protiv Slovenije

08.05.2017. 09:05 / Izvor: Fena
Evropska komisija pokrenula postupak protiv Slovenije

Postupak je započet zbog zaplijene informacija Evropske centralne banke koja se dogodila u slovenskoj centralnoj banci tokom 2016. godine

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Slovenije zbog kršenja propisa Evropske centralne banke, saopćeno je iz sjedišta EU danas.

Postupak je započet zbog zaplijene informacija Evropske centralne banke koja se dogodila u slovenskoj centralnoj banci tokom 2016. godine. Naime, u sklopu istrage protiv zvaničnika slovenske centralne banke, istražni organi su 6. jula prošle godine izuzeli informacije Centralne banke Slovenije, a koje su uključivale dokumente ECB i kompjutersku opremu.

ECB nije, kako je saopćeno, dala prethodnu saglasnost za zaplijenu dokumenata, koji su nepovredivi prema propisima Evropske unije. Komisija je ranije tražila pojašnjenje od Slovenije, ali nije bila zadovoljna odgovorom zbog čega je pokrenuta procedura. Ljubljana ima pravo da odgovori na pismo Evropske komisije u roku od dva mjeseca.

http://www.fena.ba/article/940702/evropska-komisija-pokrenula-postupak-protiv-slovenije

Javno komunalno preduzeće "Sana", tri godine nakon uvođenja stečaja, sada posluje na zdravim osnovama, a u proteklom periodu vraćena je gotovo polovina dugovanja prema komitentima i zaposlenicima. Prema riječima Faruka Alagića, tehničkog direktora ovog preduzeća, vremenom je postignuta redovnost u isplati plata i toplih obroka zaposlenicima i njima se sukcesivno isplaćuju zaostala dugovanja.

On je dodao kako je u planu i nabavka novog kamiona za odvoz smeća te parkomata, a ukupna vrijednost ove investicije iznosiće 100.000 maraka.

Prema riječima Mehmeda Kasića, stečajnog upravnika u ovom preduzeću, bilo je neophodno da se obave bolni reformski zahvati kako bi se omogućio opstanak firme.

Prema njegovim riječima broj zaposlenih u preduzeću smanjen je sa nekadašnjih 76 na 47 radnika, što je ocijenjeno kao optimalan broj za obavljanje osnovnih radnih zadataka. On je istakao kako se planira i reorganizacija za izlazak firme iz stečaja, što će omogućiti prijavljivanje na tendere te dobijanje novih poslova. Radnici koji su bili tehnološki višak, prijavljeni su na biro za zapošljavanje te su u periodu od godinu dana ostvarivali novčanu nadoknadu za nezaposlenost.

Stečaj u ovoj firmi pokrenut je na zahtjev povjerilaca zbog velikih dugovanja u iznosu od preko 2,5 miliona maraka, koje preduzeće nije bilo u stanju redovno izmirivati. U proteklim godinama, zbog teške ekonomske situacije, ovu firmu su često potresali štrajkovi zaposlenih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU